Με ράλι και ισχυρό rebound «μπήκε» ο Νοέμβριος στη Wall Street - «Γκάζι» από Fed και Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ράλι και ισχυρό rebound «μπήκε» ο Νοέμβριος στη Wall Street - «Γκάζι» από Fed και Πάουελ
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,67%, στις 33.274 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,05% στις 4.237 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκανε άλμα 1,64% στις 13.061 μονάδες.

Με ράλι και ηχηρό rebound μπήκε ο Νοέμβριος στη Wall Street, καθώς την Τετάρτη, καθώς οι δείκτες θέλουν να αφήσουν πίσω τους το «κόκκινο» τρίμηνο που προηγήθηκε, αντλώντας ώθηση από την απόφαση της Fed να διατηρήσει για 2η σερί φορά αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ενώ οι επενδυτές αναθάρρησαν και από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζερόμ Πάουελ.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,67%, στις 33.274 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,05% στις 4.237 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκανε άλμα 1,64% στις 13.061 μονάδες. Οι μετοχές της πληροφορικής σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις, κερδίζοντας περίπου 2%. Οι εταιρείες ημιαγωγών Advanced Micro Devices και Micron Technology εκτοξεύθηκαν 9,7% και 3,8%, αντίστοιχα, ενώ και η Nvidia εκτινάχθηκε άνω του 3%.

«Δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των αποδόσεων, η Fed είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο. Ωστόσο διατηρεί τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέα άνοδο αργότερα για να συνεχίσει να μειώνει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Νταμανίκ Ντάντες, στρατηγικός αναλυτής χαρτοφυλακίου στην Global X.

Πάντως, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δεν απέκλεισε μια νέα αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα, τονίζοντας πως είναι λάθος η λογική που λέει ότι επειδή προηγήθηκαν 2 παύσεις θα έρθει και μια 3η. Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν μετά την απόφαση της Fed. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 4,8% την Τετάρτη, μετά το 5% τον Οκτώβριο που τρόμαξε τις αγορές καθώς επρόκειτο για υψηλό 16 ετίας. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διολίσθησε επίσης κάτω από το 5%.

Η Wall Street έρχεται από έναν θλιβερό Οκτώβριο, που πλήγωσε τις μετοχές εν μέρει από τις ανησυχίες για τη ραγδαία αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων. Ο Dow και ο S&P 500 έκλεισαν τον μήνα με απώλειες 1,4% και 2,2%, αντίστοιχα, στο πρώτο «κόκκινο» τρίμηνο και για τους δύο δείκτες από τον Μάρτιο του 2020 ενώ ο Nasdaq αποδυναμώθηκε κατά 2,8% τον Οκτώβριο, υποχωρώντας επίσης για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, στο εύρος του 5,25% - 5,5% (όπου διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο), σε μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), η οποία καταλήγει στην απόφαση για παύση, μετά από 11 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, εκ των οποίων οι τέσσερις έλαβαν χώρα εντός του 2023.

Άλλωστε, η Fed στην ανακοίνωσή της, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης (της 31ης Οκτωβρίου - 1ης Νοεμβρίου) παρατηρεί ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ «αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό κατά το τρίτο τρίμηνο», τονίζοντας πάντως ότι «ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός». Όπως επισημαίνει, ακόμα, η Fed θα λάβει υπ'όψιν της μια σειρά από στοιχεία «για να καθορίσει την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου».

«Οι πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές και πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό» σημειώνει, παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η Fed. «Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική πληθωριστικούς κινδύνους» καταλήγει.

Εμπορεύματα

Εγκατέλειψε τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα το πετρέλαιο, υποχωρώντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έκαναν «αρνητικό γύρισμα» λίγο μετά την ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια. Παράλληλα, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή στα τελευταία στοιχεία που έδειξαν αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για δεύτερη εβδομάδα, ενώ συνεχίζουν να παρακολουθούν και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του αμερικανικού αργού τύπου WTI, συμβολαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 0,7% στα 80,44 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Αυγούστου. Το Brent παραδόσεως Ιανουαρίου σημείωσε πτώση 0,5% σρα 84,63 δολάρια το βαρέλι. Εν τω μεταξύ, το φυσικό αέριο συμβολαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου γνώρισε «βουτιά» 2,3% στα 3,49 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, μετά το χθεσινό «άλμα» 6,7%. Πτωτικά αντέδρασε ο χρυσός λίγο μετά την ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια. Ειδικότερα, ο χρυσός συμβολαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε στα 1.988,90 δολάρια η ουγγιά.

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών «έπεσε» ο μεταποιητικός δείκτης ISM στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 2,3 μονάδες στις 46,7 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management. Σημειωτέον ότι η μεταποίηση στις ΗΠΑ βρίσκεται σε συρρίκνωση εδώ και 12 διαδοχικούς μήνες.

Παράλληλα, σε 9,6 εκατομμύρια αυξήθηκαν, τον Σεπτέμβριο, οι κενές θέσεις εργασίας, σε μια ένδειξη σημαντικής ζήτησης. Πάντως, αν και ο αριθμός είναι υψηλός, είναι αρκετά μικρότερος από το ρεκόρ ων 12 εκατομμυρίων το 2022. Εν τω μεταξύ, κατά 113.000 αυξήθηκαν οι καταστάσεις μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, απογοητεύοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal που ανέμεναν αύξηση κατά 130.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζουν το ανοδικό τους σερί οι ευρωγορές - Κέρδη για τρίτη μέρα

Τράπεζες: Άνω του 1,2 δισ. ευρώ αναμένονται τα κέρδη γ' τριμήνου – «Αγκάθι» η ισχνή πιστωτική επέκταση

«Espai Barça»: Δάνειο «μαμούθ» 1,5 δισ. ευρώ στην καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα για ανακαίνιση του Καμπ Νου

gazzetta
gazzetta reader insider insider