Rebound στις ευρωαγορές μετά το χαμηλό 10 μηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Rebound στις ευρωαγορές μετά το χαμηλό 10 μηνών
Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές τη Δευτέρα κόντρα στην αστάθεια από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ισχυρά κέρδη σε Φρανκφούρτη - Μιλάνο - Μαδρίτη.

Τελευταία ενημέρωση 15:38

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται οι ευρωαγορές τη Δευτέρα παρά τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,77% στις 432 μονάδες και «ξεκολλά» από το χαμηλό 10 μηνών ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,59% στις 4.037 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει άνοδο 0,70% στις 14.789 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,83% στις 7.352 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώνεται στις 6.847 μονάδες με +0,76%. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κάνει άλμα 1,23% και στις 9.027 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιείται 1% στις 27.560 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε τροχιά μηνιαίας πτώσης 4,6%, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, εν μέσω χαμηλών κερδών και ανησυχιών για το δόγμα higher for longer αναφορικά με τα επιτόκια. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι στιγμής, όπως ξεκαθάρισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόρις Βούτσιτς.

«Έχουμε τελειώσει με τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων προς το παρόν», δήλωσε ο Βούτσιτς στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό HRT1 της Κροατίας προσθέτοντας πως: «αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός πέφτει και έχουμε μια διαδικασία αποπληθωρισμού. Αφού λάβαμε μια σειρά μέτρων για να περιορίσουμε τον δανεισμό, υποχωρούν οι τιμές». Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% έως το 2025, ενώ τόνισε ότι οι κροατικές τράπεζες δεν έχουν αυξήσει τόσο τα επιτόκια των καταθέσεων όσο οι γερμανικές, ενώ τα στεγαστικά δάνεια στη χώρα του είναι φθηνότερα συγκριτικά με εκείνα στο Βερολίνο.

Ο επικεφαλής της Κροατικής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε τρεις ημέρες αφότου η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και 15 μήνες. Παράλληλα, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν απαιτείται επί του παρόντος άλλη αύξηση, ωστόσο άφησε ανοιχτό το παράθυρο για το μέλλον, ενώ οι αγορές και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο μέχρι το 2024.

Mάκρο

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο με τον κίνδυνο της ύφεσης να κρούει την πόρτα ξανά της «ατμομηχανής» της Ευρώπης. Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ διολίσθησε 0,1% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όμως «ξέφυγε» από την πτώση 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, με την απώλεια να οφείλεται στο «μαχαίρι» στις δαπάνες που έβαλαν τα νοικοκυριά. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν σημαντικά τη ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά, στα οποία η Γερμανία δίνει ιδιαίτερη βάση για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της. Ο χημικός κολοσσός Lanxess θα περικόψει το 7% του εργατικού δυναμικού του αυτόν τον μήνα, ενώ η Volkswagen θα προχωρήσει σε μείωση κόστους για να ενισχύσει την κερδοφορία. Οι υπηρεσίες διατηρούνταν καλύτερα, όμως και εκεί εμφανίζονται σημάδια κάμψης όπως άλλωστε και στην αγορά εργασίας.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, και πάλι στην πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης, οι πιέσεις υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο 2021, υποβοηθούμενες από την πτώση στις τιμές της ενέργειας. Οι τιμές καταναλωτή ήταν 3,8% υψηλότερες τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σε σύγκριση με 4,5% τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερη από τις προσδοκίες του 4%. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση, αν και οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να είναι υψηλές, σημειώνοντας άνοδο 6,1% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022. Ο δομικός πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 4,3% τον Οκτώβριο, από 4,6% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Destatis.

Επιχειρηματικά νέα

Στον «χορό» των εταιρικών ανακοινώσεων, η HSBC ανέφερε τεράστια αύξηση 235% στα κέρδη μετά από φόρους ύψους 6,26 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ωστόσο ήταν χαμηλότερο από τις προσδοκίες. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από άποψη ενεργητικού ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 3 δισ. δολαρίων. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 5,62 δισ. δολάρια για τους τρεις μήνες έως τις 30 Σεπτεμβρίου, από τα 2 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν στα 7,71 δισ. δολάρια από 3,23 δισ. δολάρια, απογοητεύοντας ωστόσο τους αναλυτές της εταιρείας που είχαν κάνει εκτιμήσεις για 8,1 δισ. δολάρια. Τα έσοδα του τριμήνου σημείωσαν άνοδο 40% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθαν στα16,2 δισ. δολάρια, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, που στήριξαν την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε όλες τις δραστηριότητες. Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας, η κύρια πηγή εσόδων της, έφθασαν τα 9,25 δισ. δολάρια, από 8,01 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε τρίτο ενδιάμεσο μέρισμα της τάξης των 0,1 δολ. ανά μετοχή, ενώ ανακοίνωσε και την επαναγορά μετοχών έως και 3 δισ. δολαρίων μετά την ανακοίνωση τριών αντίστοιχων προγραμμάτων το 2023, με το συνολικό ύψος να φτάνει έως και τα 7 δισ. δολάρια.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές της περιοχής να αναμένουν αφενός τις αποφάσεις της Fed αλλά και τις αντίστοιχες κινήσεις από την Ιαπωνία και τη Μαλαισία, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Νότια Κορέα και την ανάπτυξη σε Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,95% για να κλείσει την ημέρα στις 30.696,96 μονάδες, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκινά τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής, ενώ ο Topix έχασε 1,04% για να κλείσει στις 2.231,24 μονάδες. Αντίθετα, ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,34%, έκλεισε στις 2.310,55 μονάδες, ενώ η μικρή κεφαλαιοποίηση του Kosdaq έκλεισε με άνοδο 1,15% στις 757,12 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 διολίσθησε κατά 0,79% στις 6.772,90 μονάδες, καθώς η χώρα σημείωσε ταχύτερη από την αναμενόμενη άνοδο στις λιανικές της πωλήσεις τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,08% την τελευταία ώρα, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε την ημέρα με άνοδο 0,6% στις 3.583,77 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Πρόσκληση για την κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από το ΕΣΠΑ 2021-2027

ΤΧΣ: «Καλόπιστη» η προσφορά της UniCredit, στο 1,33 ευρώ, για την Alpha Bank - Ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία - Στους 13 οι νεκροί

gazzetta
gazzetta reader insider insider