Γερμανία: Πτώση 0,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο - Νέα απειλή ύφεσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Πτώση 0,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο - Νέα απειλή ύφεσης
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο με τον κίνδυνο της ύφεσης να κρούει την πόρτα ξανά της «ατμομηχανής» της Ευρώπης.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο με τον κίνδυνο της ύφεσης να κρούει την πόρτα ξανά της «ατμομηχανής» της Ευρώπης.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ διολίσθησε 0,1% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όμως «ξέφυγε» από την πτώση 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, με την απώλεια να οφείλεται στο «μαχαίρι» στις δαπάνες που έβαλαν τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία αναδεικνύουν τον αγώνα της Γερμανίας να ανακάμψει από την ύφεση που προκλήθηκε από την ενέργεια τον περασμένο χειμώνα που ακολουθήθηκε από ένα εξάμηνο στασιμότητας ή ελάχιστης ανάπτυξης — σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Παράλληλα, το Βερολίνο είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει να συρρικνώνεται φέτος, ενώ τίθενται εν αμφιβόλω και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του.

Τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν σημαντικά τη ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά, στα οποία η Γερμανία δίνει ιδιαίτερη βάση για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της. Ο χημικός κολοσσός Lanxess θα περικόψει το 7% του εργατικού δυναμικού του αυτόν τον μήνα, ενώ η Volkswagen θα προχωρήσει σε μείωη κόστους για να ενισχύσει την κερδοφορία.

Οι υπηρεσίες διατηρούνταν καλύτερα, όμως και εκεί εμφανίζονται σημάδια κάμψης όπως άλλωστε και στην αγορά εργασίας. Η συνολική δυναμική του ιδιωτικού τομέα συνέχισε να συρρικνώνεται καθώς ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η υποχώρηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών αναμένεται να ενισχύσουν τους καταναλωτές, αν και πρόσφατη έκθεση της Bundesbank ανέφερε ότι τα νοικοκυριά δεν έχουν ακόμη αυξήσει τις δαπάνες τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς μπορούν οι startups να γίνουν βιώσιμες από την πρώτη μέρα

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις και τις πληρωμές – Πάνω από 2 εκατ. νοικοκυριά θα το λάβουν

Πώς η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας εμποδίζει την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider