Φυσικό αέριο: Υποχωρούν οι τιμές στην Ευρώπη λόγω ήπιων καιρικών προβλέψεων και πολεμικής στασιμότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Υποχωρούν οι τιμές στην Ευρώπη λόγω ήπιων καιρικών προβλέψεων και πολεμικής στασιμότητας
Οι επενδυτές αξιολογούν τις ήπιες καιρικές προβλέψεις και τις αυξανόμενες προμήθειες καυσίμων από την μία αλλά και από την άλλη την πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Βουλιάζουν την Δευτέρα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις ήπιες καιρικές προβλέψεις και τις αυξανόμενες προμήθειες καυσίμων από την μία αλλά και από την άλλη την πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ακόμη και όταν το Ισραήλ καθυστερεί τη χερσαία επίθεσή του στη Γάζα.

Τα συμβόλαια έφτασαν να υποχωρούν έως και 6,4% τη Δευτέρα, επεκτείνοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι σχεδόν 30% υψηλότερα από εκείνα που ήταν πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και οι επενδυτές παρακολουθούν κάθε τίτλο για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην περιοχή.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, αλλά φαίνεται να καθυστερεί την χερσαία εισβολή, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Οι κινήσεις για τον περιορισμό της κλιμάκωσης της σύγκρουσης παρέχουν κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στις αγορές, ενώ βοηθούν επίσης οι προβλέψεις για ήπιες καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Τα σχεδόν πλήρη αποθέματα παρέχουν επίσης κάποια σταθερότητα, ενώ η ζήτηση παραμένει κάτω από το κανονικό αφού η περσινή ενεργειακή κρίση ανάγκασε τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να μειώσουν τη χρήση τους.

«Το φυσικό αέριο έχει εγκατασταθεί σε ένα εύρος περίπου στα 50 ευρώ με την άφθονη προσφορά και τις ήπιες καιρικές συνθήκες να αντισταθμίζουν τους κινδύνους εφοδιασμού που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο Bloomberg ο Ole Sloth Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank. «Οι τιμές της ενέργειας είναι γενικά χαμηλότερες καθώς το Ισραήλ καθυστερεί την εισβολή, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί μια διαταραχή που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί».

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης το πρόσφατο κύμα νέων μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας LNG που αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη αναγνώριση ότι το καύσιμο θα απαιτείται για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για να συμπληρώσει την υιοθέτηση της ανανεώσιμης ενέργειας. Η ιταλική Eni υπέγραψε 27ετή συμφωνία για παραδόσεις LNG από το Κατάρ, μετά από παρόμοια συμφωνία την περασμένη εβδομάδα από τη Shell Plc για αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ για την Ολλανδία.

Τα ολλανδικά συμβόλαια πρώτου μήνα υποχωρούν 4% στα 49,06 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Hellastron: Ο Β. Χαλκιάς πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γεφυρών Σηράγγων και Αυτοκινητοδρόμων

Bloomberg: Οι λόγοι που η UniCredit ενδιαφέρθηκε για την Alpha Bank

Τα «δυναμικά» κέρδη της Alpha Bank από τη συμφωνία με τη UniCredit

gazzetta
gazzetta reader insider insider