UBS: Τέλος στην ύφεση της κερδοφορίας για τον S&P 500 - Οδηγός της αύξησης οι «Magnificent 7»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Τέλος στην ύφεση της κερδοφορίας για τον S&P 500 - Οδηγός της αύξησης οι «Magnificent 7»
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αγορές μετοχών επηρεάστηκαν από τις συνεχείς μεταβολές των προσδοκιών σχετικά με τους χειρισμούς της Fed γύρω από τα επιτοκία αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αγορές μετοχών επηρεάστηκαν από τις συνεχείς μεταβολές των προσδοκιών σχετικά με τους χειρισμούς και τις επόμενες κινήσεις της Fed γύρω από τα επιτοκία αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, οι αναλυτές στρατηγικής της UBS εκτιμούν ότι η ύφεση της κερδοφορίας έχει ολοκληρωθεί, με την αμερικανική να βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο για μια «ήπια προσγείωση» («soft landing») στη βάση της υγειούς καταναλωτικής δραστηριότητας, της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της σταθερής αναπτυξιακής δυναμικής. Μετά από τρία πτωτικά τρίμηνα σε ετήσια βάση, ο ελβετικός οίκος εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 θα φέρει επιστροφή στην ανάπτυξη για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του S&P 500, με αύξηση 3% - 4%, όταν το consensus αναμένει μηδενική ανάπτυξη των EPS, σύμφωνα με τη FactSet.

Σύμφωνα με τη UBS, το μακροοικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι ανθεκτικό και υποστηρικτικό και συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά με τη δυναμική του. «Καθώς βαδίζαμε στο τρίτο τρίμηνο, η θέση των καταναλωτών αποδείχθηκε αρκετά καλύτερη από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως, η δυναμική της αγοράς εργασίας συνεχίστηκε και ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω. Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν το 70% της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, επιταχύνθηκαν στο τρίτο τρίμηνο και πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στις προσδοκίες από μια σταθερή - ήπια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προς το 3% αναμένεται να προσφέρουν μια επιπλέον στήριξη στην αύξηση της κερδοφορίας», όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης της κερδοφορίας θα προέλθει από τις επτά μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας - ανάπτυξης, «Magnificent 7», καθώς αυτές οι εταιρείες αναμένεται να ανακοινώσουν αύξηση των EPS, άνω του 30%. Το consensus αναμένει μια μέτρια πτώση για τις υπόλοιπες εταιρείες του S&P 500, αλλά οι τάσεις βελτιώνονται για το μέσο των εταιρειών, με τον ρυθμό αύξησης ως προς αυτές να κυμαίνεται σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα. Επιπλέον, και οι αναθεωρήσεις κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 έχουν καταγράψει μια αξιοσημείωτη βελτίωση μέχρι στιγμής για φέτος.

«Αν και πιστεύουμε ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός είναι πιθανό να επιβαρύνει την αύξηση των εταιρικών εσόδων κατά το τρίτο τρίμηνο, εκτιμούμε ότι τα κόστη μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό. Ως εκ τούτου, προβλέπουμε ότι η αύξηση των περιθωρίων θα συνεχιστεί από τα χαμηλά του τέταρτου τριμήνου», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η UBS εκτιμά ότι τα EPS του S&P 500 θα παραμείνουν σταθερά το 2023 στα 220 δολάρια και εν συνέχεια θα αυξηθούν κατά 9% σε ετήσια βάση στα 240 δολάρια το 2024. Όμως, δεδομένων των προσδοκιών της για ένα περιβάλλον «υψηλότερων και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» επιτοκίων («higher for longer») που θα οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τους επόμενους μήνες, εκτιμά ότι θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να φτάσει ο S&P 500 στις 4.700 μονάδες. Οι νέοι στόχοι του ελβετικού οίκου για τον S&P 500 είναι στις 4.500 έως τον Ιούνιο του 2024 και στις 4.700 μονάδες με ορόσημο τον Δεκέμβριο του 2024.

Ακόμη και στη βάση των υψηλότερων επιτοκίων, η UBS αναμένει πως η κατανάλωση θα παραμείνει υγιής και σταθερή, καθώς το 90% του χρέους των καταναλωτών είναι με χαμηλότερα σταθερά επιτόκια, αν και ελλοχεύουν κάποιοι κίνδυνοι γύρω από τις καταναλωτικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των πληρωμών των φοιτητικών δανείων, των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και της αύξησης στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. «Επιπλέον, η επαναδιαπραγμάτευση των μισθολογικών όρων, το ενδεχόμενο shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις δημιουργούν πρόσθετες οικονομικές αβεβαιότητες», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

από Ανδρέα Βελισσάριο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider