Η Wall Street έλαβε τα σήματα ανησυχίας που εξέπεμψε η Fed - Πτώση 180 μονάδων για τον Dow

Αναστασία Κυριανίδη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Wall Street έλαβε τα σήματα ανησυχίας που εξέπεμψε η Fed - Πτώση 180 μονάδων για τον Dow
Τα αρνητικά πρόσημα κυριάρχησαν στην Wall Street την Τετάρτη, με τους δείκτες να «τραβούν όπισθεν» μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Τα αρνητικά πρόσημα κυριάρχησαν στην Wall Street την Τετάρτη, με τους δείκτες να «τραβούν όπισθεν» μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για τον πληθωρισμό, που σημαίνει ότι δεν είναι απίθανο να δούμε και νέα άνοδο των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση, του Ιουλίου, η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια στο εύρος του 5,25 - 5,5%, το υψηλότερο σε διάστημα άνω των 22 ετών.

Δείκτες

Στο ταμπλό, ο Dow Jones απώλεσε 180 μονάδες ή το 0,52% της αξίας του, κλείνοντας στις 34.765 μονάδες, ενώ νωρίτερα τα κέρδη του ξεπερνούσαν τις 100 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,76%, κλείνοντας στις 4.404 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε 1,15%, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 13.474 μονάδες.

H Intel έχασε πάνω από 3% συμπαρασύροντας πτωτικά τον Dow Jones. Οι υπηρεσίες επικοινωνιών, το real estate και τα καταναλωτικά είδη πολυτελείας ήταν ανάμεσα στους κλάδους με την χειρότερη απόδοση στον S&P 500, χάνοντας άνω του 1% έκαστος.

Τα πρακτικά της Fed

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, οι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός.

«Με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής νομισματικής πολιτικής και την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, οι περισσότεροι αξιωματούχοι εξακολουθούν να βλέπουν σημαντικούς κινδύνους ανοδικής απόκλισης για τον πληθωρισμό, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αναφέρεται στην περίληψη της συνεδρίασης.

Την ίδια στιγμή, υπήρξαν ορισμένα μέλη που εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προοπτικές της οικονομίας. Σύμφωνα με τα πρακτικά, «μερικοί» αξιωματούχοι εμφανίστηκαν πιο ανήσυχοι για μια οικονομική επιβράδυνση παρά το γεγονός ότι η οικονομία δείχνει πιο ανθεκτική.

Σύμφωνα με τον Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics για τη Βόρεια Αμερική, τα πρακτικά υποδηλώνουν πως οι αξιωματούχοι δεν βιάζονται να κάνουν μια νέα κίνηση τον Σεπτέμβριο, μετά την αύξηση του Ιουλίου κατά 25 μονάδες βάσης. «Σε αυτό το στάδιο, όλα εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία», εξήγησε.

Μάκρο- Επιχειρήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, ανέκαμψε η οικοδόμηση νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, μετά τη «βουτιά» στις ενάρξεις τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ήλθαν στη δημοσιότητα, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 3,9% τον Ιούλιο, καθώς οι κατασκευαστές φαίνεται πως έσπευσαν να καλύψουν την ανάγκη των Αμερικανών για νέα σπίτια, την ώρα που οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών είναι υποτονικές. Στο μεταξύ, αύξηση 1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, λόγω της ανάκαμψης της παραγωγής αυτοκινήτων, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για άνοδο 0,5% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου, με την μετοχή της Target να κλείνει με άνοδο σχεδόν 3%, παρά την υποβάθμιση του ετήσιου guidance από τον λιανοπωλητή. Η ασφαλιστική εταιρεία Progressive έκανε άλμα σχεδόν 9%, στον απόηχο των αποτελεσμάτων τριμήνου. Μεγάλη άνοδος 4,1% και για τον εκπτωτικό λιανοπωλητή TJS Cos, καθώς συνέτριψε τις εκτιμήσεις με τα μεγέθη β' τριμήνου και αναβάθμισε το guidance για το σύνολο της χρήσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider