Πρακτικά Fed: Οι αξιωματούχοι παραμένουν ανήσυχοι για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά Fed: Οι αξιωματούχοι παραμένουν ανήσυχοι για τον πληθωρισμό
Τα πρακτικά έδειξαν ότι «οι περισσότεροι συμμετέχοντες εξακολουθούν να βλέπουν σημαντικούς κινδύνους ανοδικής απόκλισης του πληθωρισμού»

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξακολουθούν να διακρίνουν σοβαρούς πληθωριστικούς κινδύνους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας. Το μεγάλο ερώτημα για τους αξιωματούχους είναι εάν το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων είναι επαρκώς περιοριστικό για να επαναφέρει τον πληθωρισμό πίσω στο 2%.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed στη συνεδρίαση του Ιουλίου είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι «οι περισσότεροι συμμετέχοντες εξακολουθούν να βλέπουν σημαντικούς κινδύνους ανοδικής απόκλισης του πληθωρισμού, γεγονός που θα απαιτούσε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ορισμένα μέλη που είναι ανήσυχα για τις προοπτικές της οικονομίας. Σύμφωνα με τα πρακτικά, «μερικοί» αξιωματούχοι εμφανίστηκαν πιο ανήσυχοι για μια οικονομική επιβράδυνση παρά το γεγονός ότι η οικονομία δείχνει πιο ανθεκτική. Επίσης, «ένας αριθμός» αξιωματούχων της Fed θεωρούν ότι είναι σημαντικό η νομισματική αρχή να αποφύγει μια «απρόσεχτη υπερσύσφιξη της πολιτικής».

Δύο μέλη από το «στρατόπεδο» των dovish αξιωματούχων ήθελαν η Fed να έχει διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Παρολ'αυτά, η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στο εύρος του 5,25-5,5% ήταν ομόφωνη. Επρόκειτο για την 11η διαδοχική αύξηση από τον Μάρτιο του 2022.

Παροδικό φαινόμενο ή διαρκής τάση;

Σύμφωνα με τα πρακτικά, στη συνεδρίαση του Ιουλίου οι αξιωματούχοι της Fed πίστευαν ότι τα στοιχεία που θα κατέφταναν τους επόμενους μήνες θα διευκρίνιζαν κατά πόσον οι «δειλές ενδείξεις υποχώρησης του πληθωρισμού» θα εξελιχθούν σε διαρκή τάση.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα συνεδριάσουν εκ νέου στις 19-20 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει δηλώσει ότι θα είναι μια «ζωντανή» συνεδρίαση, που σημαίνει ότι η Fed είτε θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια είτε θα παραλείψει μια νέα κίνηση.

Οι traders στις αγορές παραγώγων βλέπουν μόνο περίπου 10% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Χ έβαλε τέλος στο tweetdeck - Θα λειτουργεί μόνο για συνδρομητές

Tesla: Δεύτερος γύρος μειώσεων τιμών στην Κίνα σε 3 ημέρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider