Wall Street: Selloff στον Nasdaq «πυροδότησε» η υποβάθμιση της Fitch

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Selloff στον Nasdaq «πυροδότησε» η υποβάθμιση της Fitch
Παρά την αρχική ψύχραιμη αντίδραση στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από την Fitch Ratings, η εικόνα στο ταμπλό της Wall Street επιδεινώθηκε τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, με τον Nasdaq να σημειώνει τη χειρότερη επίδοσή του από τον Φεβρουάριο.

Παρά την αρχική ψύχραιμη αντίδραση στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από την Fitch Ratings, η εικόνα στο ταμπλό της Wall Street επιδεινώθηκε τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, με τον Nasdaq να σημειώνει τη χειρότερη επίδοσή του από τον Φεβρουάριο.

Αναλυτικότερα, ο τεχνολογικός δείκτης έχασε 2,17% ή 310 μονάδες, κλείνοντας στις 13.973 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στο - 0,98% και τις 35.282 μονάδες, χάνοντας 348 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,38% ή 63 μονάδες στις 4.513 μονάδες.

Οι ΗΠΑ απώλεσαν το ακριβό τους AAA για πρώτη φορά από το 2011, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο AA+, επικαλούμενος κατά κύριο λόγο τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις γύρω από το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, οι οποίες κατ’ αυτόν «διάβρωσαν» τη διακυβέρνηση. Η τελευταία φορά που το αξιόχρεο των ΗΠΑ είχε υποβαθμιστεί ήταν το 2011, όταν η Standard & Poor's είχε ανταλλάξει το «ΑΑΑ» με «ΑΑ+».

«Οι επενδυτές ενδέχεται να χρησιμοποιούν την υποβάθμιση της Fitch ως αφορμή για να ρευστοποιήσουν κάποια κέρδη, αλλά θεωρούμε ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα φυσικό μέρος του κύκλου της αγοράς, μετά από μια τόσο ισχυρή πορεία», σχολίασε η Mona Mahajan, ανώτερη στρατηγική αναλύτρια της Edward Jones. «Σε γενικές γραμμές, αυτό δεν αλλάζει τη θεμελιώδη άποψή μας για την οικονομία ή τις αγορές». Η οικονομία εξακολουθεί να δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας και οι συνθήκες φαίνονται πολύ διαφορετικές από την τελευταία φορά που υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Το selloff της Τετάρτης ανέκοψε την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών που τροφοδοτήθηκε από τις μετοχές ανάπτυξης. Αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ο τεχνολογικός κλάδος, με τα κινεζικά ονόματα Alibaba και Baidu να χάνουν πάνω από 4%. Στην πρώτη γραμμή της πτώσης βρέθηκαν οι 7 τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στα «υπερπαραγωγικά κέρδη» της αγοράς το 2023, όπως η Apple (-1,6%), η Microsoft (-2,7%), η Alphabet (-2,5%), η Amazon (-2,7%). Πτώση σημείωσαν η Nvidia (-4,9%), η Meta (-2,9%) και η Tesla (-2,8%).

Η προσοχή στράφηκε και στο μπαράζ αποτελεσμάτων αμερικανικών επιχειρήσεων. Η μετοχή της AMD έχασε 7%, παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά μεγέθη. Κέρδη 3,5% σημείωσε αντίθετα η CVS Health, χάρη στα ισχυρά της κέρδη και ενώ προχωρά σε περικοπές κόστους. Βουτιά 18% για την SolarEdge Technologies καθώς τα μεγέθη β' τριμήνου δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις.

Κάμψη στα έσοδα κατέγραψε η DuPont Nemours στο β' τρίμηνο χρήσης, ενώ στα κέρδη επέστρεψε την αντίστοιχη περίοδο η Thomson Reuters. Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα της Kraft Heinz για το β' τρίμηνο του 2023, παρά τις αυξήσεις των τιμών στις οποίες προχώρησε η αμερικανική εταιρεία τροφίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider