Οι ανησυχίες για τα επιτόκια «ρίχνουν» τις ευρωαγορές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ανησυχίες για τα επιτόκια «ρίχνουν» τις ευρωαγορές
Αρνητικά πρόσημα στα διεθνή χρηματιστήρια την Τετάρτη. Σημαντική πτώση στις κινεζικές μετοχές για την Ασία.

Τελευταία ενημέρωση: 12:42

Στο «κόκκινο» κινούνται για την Τετάρτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τις κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Κύριο θέμα προσοχής για τις αγορές σήμερα είναι η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις σχετικά με το εάν η Fed θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της εντός του Ιούλιου για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία ή εάν θα «παγώσει» τις αυξήσεις, όπως έκανε και τον Ιούνιο.

Στα της Ευρώπης, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, επανέλαβε την Τετάρτη τη θέση του για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Μάλιστα, ο Γερμανός αξιωματούχος είπε πως είναι «πρόωρο» να μιλάμε για το κατά πόσο η ευρωτράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 πέφτει 0,54% στις 458,82 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,56% στις 4.367 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,37% στις 7.492 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,57% στις 15.948 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,44% στις 7.337 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,20% στις 28.329 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,45% στις 9.545 μονάδες.

Μάκρο

Ισχυρή συρρίκνωση κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στην Ευρωζώνη για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο PPI διαμορφώθηκε στο -1,5% έναντι +0,9% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο -1,3%. Είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022 που ο ετήσιος PPI της Ευρωζώνης εμφανίζεται υπό του 0.

Επί τα χείρω αναθεωρήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,9 μονάδες έναντι 50,8 μονάδων στην αρχική εκτίμηση της S&P Global ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 50,3 μονάδες.

Τον Μάιο ο σύνθετος PMI είχε διαμορφωθεί στις 52,8 μονάδες.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία για τον Μάιο ενισχύθηκε κατά 2,6% σε ετήσιο επίπεδο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (INSEE). Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 0,6%.

Η μεταποιητική παραγωγή στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε 2,9% από άνοδο 2,4% τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία της Κίνας «έριξαν» την Ασία

Πτώση σημειώθηκε στις αγορές της Ασίας για την Τετάρτη, μετά από τα στοιχεία για τον κλάδο των υπηρεσιών της Κίνας.

Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη PMI της Caixin, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών της Κίνας διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες έναντι 57,1 μονάδων τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 56,2 μονάδες.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έπεσε 0,25% στις 33.338 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,35% στις 7.253 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα διολίσθησε 0,55% στις 2.579 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έχασε 0,69% στις 3.222 μονάδες και ο Shenzhen Component έγραψε απώλειες 0,90% στις 11.030 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε 1,57% στις 19.110 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις το Χρηματιστήριο

Τουρκία: Μικρή κάμψη του πληθωρισμού, μετά την οικονομική «στροφή» του Ερντογάν

Ελβετία: «Σκληραίνει» τη στάση της στον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την Credit Suisse

gazzetta
gazzetta reader insider insider