JP Morgan: Αναβαθμίζει τις ελληνικές μετοχές σε «overweight» - Στις κορυφαίες επιλογές η Alpha Bank

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Αναβαθμίζει τις ελληνικές μετοχές σε «overweight» - Στις κορυφαίες επιλογές η Alpha Bank
Σε «overweight» από «ουδέτερη» αναβαθμίζει τη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές η JP Morgan, τοποθετώντας μάλιστα τη μετοχή της Alpha Bank στις δέκα κορυφαίες επιλογές της στη ζώνη CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Σε «overweight» από «ουδέτερη» αναβαθμίζει τη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές η JP Morgan, τοποθετώντας μάλιστα τη μετοχή της Alpha Bank στις δέκα κορυφαίες επιλογές της στη ζώνη CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Ο ισχυρός επενδυτικός οίκος εκτιμά πως υπάρχει χώρος για ένα περαιτέρω re - rating των ελληνικών μετοχών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και υπό αυτό το πρίσμα, προχωρά στην παραπάνω αναβάθμιση. Όπως επισημαίνει, η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με ένα πολύ υψηλό discount της τάξεως του 49% σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές στη βάση του δείκτη P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η απόδοση του εγχώριου δεκαετούς βρίσκεται κατά 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό. Την ίδια στιγμή, οι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται υψηλότερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες του Stoxx Banks.

Επιπλέον, παρά την ισχυρή άνοδο της εγχώριας αγοράς, το «ράλι έχει ακόμη δρόμο», δεδομένου των χαμηλών αποτιμήσεων, του ισχυρού προφίλ αύξησης της κερδοφορίας κατά το τρέχον έτος και της ευνοϊκής αναπτυξιακής πορείας στη βάση της εφαρμογής των διάφορων μεταρρυθμίσεων. Ο MSCI Greece έχει την καλύτερη απόδοση στην αγορά των χωρών της ζώνης CEEMEA, με τις ελληνικές τράπεζες να κατέχουν έναν κεντρικό ρόλο ως προς αυτό. Ο συνδυασμός ενός καλύτερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, της δυναμικής των πωλήσεων στον τομέα των τυχερών παιγνίων και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια επίπεδα έχει συμβάλει στη στήριξη του «ράλι», όπως αναφέρει η JP Morgan.

JP Morgan

Αναλυτικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ισχυρό «ράλι» αναμένεται να συνεχιστεί εξαιτίας: α) των φθηνών αποτιμήσεων με το 12μηνο forward P/E να φτάνει στο 6,2x, ήτοι 42% φθηνότερες από τις αναδυόμενες αγορές, β) των συνεχιζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που περικλύονται γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης και ενισχύονται από τη μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας διατηρώντας την αναπτυξιακή δυναμική σε υψηλότερα επίπεδα από αυτήν της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να είναι ανθεκτική στους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης, και γ) της ισχυρής κερδοφορίας των εισηγημένων.

Τα δεδομένα σχετικά με τις θέσεις των funds στις ελληνικές μετοχές δείχνουν ότι παρά την ισχυρή άνοδο φέτος, οι επενδυτές διατηρούν μια έντονα «underweight» θέση στην Ελλάδα, με το 61% των funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές να κατέχουν μηδενική θέση ενώ κανένας επενδυτής δεν έχει θέση άνω του 2% έναντι του 0,4% που είναι η στάθμιση του δείκτη MSCI, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR. Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις αγορές των Φιλιππίνων, της Ουγγαρίας ή του Περού με παρόμοια βαρύτητα στον δείκτη EM. Τα ευρωπαϊκά «cross - over» funds απέχουν επίσης αλλά αυξάνονται. Κάπως έτσι, η πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα είδος «ευλογίας» για την αγορά, σύμφωνα με τη JP Morgan.

Για το 2023, ο αμερικανικός οίκος αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 2% σημαντικά υψηλότερα από το 0,6% που εκτιμά για την Ευρωζώνη, καθώς και το consensus του Bloomberg, το οποίο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ για φέτος στο 0,5%. Η Ελλάδα έχει καταγράψει μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της μετά το 2020 (πτώση 8,1%) εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς έχει ήδη ανακάμψει 8,1% το 2021 και περαιτέρω 6,1% το 2022. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της ανάκαμψης της χώρας είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα και τις επιδόσεις. Το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης επέστρεψε σε θετικό έδαφος, διαμορφωμένο στο 0,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.

Η αξιοσημείωτη βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι μία από τις υψηλότερες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, λόγω της συνεχιζόμενης δημοσιονομική σύνεσης, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους, ήτοι κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες, μειώνοντας το δείκτη στο 171% από 194% του ΑΕΠ.

Παρά, τον υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους υπάρχουν τρεις ελαφρυντικοί - αντισταθμιστικοί παράγοντες: α) σχεδόν το 100% του ελληνικού χρέους είναι σταθερού επιτοκίου, β) ο σταθμισμένος μέσος όρος ωρίμανσης είναι αρκετά υψηλός με φτάνοντας στα είκοσι έτη στα τέλη του 2022, γ) τα επιτόκια είναι χαμηλά, καθώς τα περισσότερα δάνεια δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η βελτίωση αυτή προήλθε από την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ελληνική οικονομία που θα οδηγήσει τη χώρα προς το «investment grade», τη στιγμή που τα κέρδη του προηγούμενου και του τρέχοντος έτους αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ. Ενώ οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να ανοίγουν το δρόμο, θα στηρίξουν επίσης το re - rating των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών. Ο MSCI Greece διαπραγματεύεται φθηνότερα από το μέσο όρο πενταετίας του σε όρους δείκτη P/E (6,2χ), αλλά και με discount 49% και 42% σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ) και με την περιοχή EMEA, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται «θερμό» δεύτερο εξάμηνο για το Χρηματιστήριο με εγγύηση το 37,52%

AXIA: Μεγαλύτερο «ράλι» στο Χρηματιστήριο με την επενδυτική βαθμίδα έναντι της αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider