Natixis: «Φως στην άκρη του τούνελ» για την Ελλάδα - Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Natixis: «Φως στην άκρη του τούνελ» για την Ελλάδα - Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα
Με έναν ιδιαίτερα πειστικό τρόπο επικράτησε στις εθνικές εκλογές το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει το τελευταίο βήμα πριν την επιστροφή της Ελλάδας στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν το «investment grade».

Με έναν ιδιαίτερα πειστικό τρόπο επικράτησε στις εθνικές εκλογές το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει το τελευταίο βήμα πριν την επιστροφή της Ελλάδας στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν το «investment grade», όπως αναφέρει ο γαλλικός οίκος Natixis.

Με αυτή τη νέα θητεία, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την πολιτική οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Παρά την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητά της στα διάφορα σοκ που έχουν επηρεάσει όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης (πανδημία COVID, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση που συνδέεται με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) και την πολύ σημαντική πρόοδο όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο δείκτης χρέους και η εξάρτησή της από την εξωτερική χρηματοδότηση παραμένουν αξιοσημείωτες πηγές ευθραυστότητας.

Πέρα από την πολιτική σταθερότητα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές αναβαθμίσεις της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Αφού έφτασε στο επίπεδο του default, η αξιολόγηση της χώρας έχει σταδιακά ανακάμψει και είναι πλέον μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική, μεταξύ των κύριων οίκων αξιολόγησης. Μια αναβάθμιση της αξιολόγησης θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα, καθιστώντας και πάλι τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για επενδυτικά χαρτοφυλάκια υψηλότερης ποιότητας.

Δεδομένης της τρέχουσας δομής του ελληνικού δημόσιου χρέους και παρά τον υψηλό ακόμη δείκτη δημόσιου, η Natixis εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τις επενδύσεις και τη διαφοροποίηση.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους και πιθανότατα κατά την επόμενη αξιολόγησης του οίκου S&P στις 20 Οκτωβρίου. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν σταθερά την αξιολόγηση της Ελλάδας από το 2016, με μέσο ρυθμό μίας αναβάθμισης ετησίως. Επί του παρόντος, η Ελλάδα βαθμολογείται με «Ba3» και σταθερές προοπτικές από την Moody's, με «BB+» και σταθερές προοπτικές από την Fitch και με «BB+» με θετικές προοπτικές από την S&P, κάτι που σημαίνει ότι με μία περαιτέρω αναβάθμιση από τη Fitch ή την S&P, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά από το 2011.

Σύμφωνα με την Natixis, οι αγορές τιμολόγησαν άμεσα την αναβάθμιση της αξιολόγησης, καθώς η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα από την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών (-49 μονάδες βάσης) και μάλιστα σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο. Παράλληλα, το spread κινείται πλέον περίπου στις 125 μονάδες βάσης έναντι του 10ετούς Bund, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2021.

Πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα διαπραγματεύεται χαμηλότερα από την Ιταλία όταν ο δείκτης δημόσιου χρέους είναι υψηλότερος. Πράγματι, σύμφωνα με τη Natixis, όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να αξιολογούν την Ελλάδα χαμηλότερα από το investment grade και ο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, ενώ ο δείκτης χρέους είναι ακόμη υψηλότερος στην Ελλάδα, το ποσό των ομολογιών σε κυκλοφορία είναι πολύ χαμηλότερο. Για παράδειγμα, ο δείκτης του εμπορεύσιμου χρέους προς το συνολικό χρέος (356 δισ. ευρώ το 2022) είναι μόνο 23% για την Ελλάδα, ενώ είναι περίπου στα 2/3 για την Ιταλία (για συνολικό χρέος 2,812 τρισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023). Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών (ESM/EFSF). Ως αποτέλεσμα, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πιο δύσκολο να βρεθούν στην αγορά ενώ έχουν και πολύ μικρότερη ρευστότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Παραμένει στην κορυφή του κόσμου το Χρηματιστήριο Αθηνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider