Νευρικότητα στη Wall Street: «Έχασε» τα υψηλά 10μήνου ο S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στη Wall Street: «Έχασε» τα υψηλά 10μήνου ο S&P 500
Ο Dow Jones ήταν ο μοναδικός «πράσινος» με άνοδο 0,27% ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,38%. Ο Nasdaq ηγήθηκε των απωλειών, με «βουτιά» 1,29%.

Συγκρατημένοι εν αναμονή της Fed επί της επιτοκιακής της πολιτικής εμφανίστηκαν οι επενδυτές στη Wall Street την Τετάρτη με τους δείκτες να κλείνουν με μεικτά πρόσημα.

Την Τετάρτη η νομισματική επιτροπή της Fed (FOMC) συνεδριάζει και η προσοχή βρίσκεται στο εάν η τράπεζα θα αποφασίσει νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων με στόχο την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία ή αν θα προτιμήσει ένα «πάγωμα». Οι αναλυτές δίνουν 79% πιθανότητες για διατήρηση των επιτοκίων της Fed στα τρέχοντα επίπεδα (εύρος 5% με 5,25%), σύμφωνα με το FedWatch του CME Group. Αξιωματούχοι της Fed έχουν αποστείλει το μήνυμα, πάντως, πως ο κύκλος της σύσφιξης δεν έχει ολοκληρωθεί, ωθώντας στην εκτίμηση ότι η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιστρέψει στις αυξήσεις, έπειτα από ένα «διάλειμμα» αυτόν τον μήνα.

Ο Dow Jones ήταν ο μοναδικός «πράσινος» με άνοδο 0,27% στις 33.665 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,38% στις 4.267 μονάδες «χάνοντας» τα υψηλά δεκαμήνου (από τον περασμένο Αύγουστο). Από την άλλη, ο Nasdaq ηγήθηκε των απωλειών, καθώς αποδυναμώθηκε 1,29% στις 13.104 μονάδες. Η ενέργεια ήταν ο κλάδος του S&P 500 με τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 2,5%. Οι περιφερειακές τράπεζες είδαν τα κέρδη τους να διευρύνονται με τη μετοχή της PacWest να εκτινάσσεται 14,6%.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο S&P 500 ενισχύθηκε περισσότερο από 7%. Ωστόσο, ο επικεφαλής επενδύσεων της Crossmark Global Investments, Μπομπ Ντολ, προειδοποίησε ότι παρά το ράλι της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότερες επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα γίνουν αντιληπτές στο μέλλον. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος αντίκτυπος. … Θα ήμουν λίγο προσεκτικός και θα έλεγα όχι σε ένα μακροχρόνιο ράλι» διεμήνυσε ο κ. Ντολ.

Μάκρο

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο σημείωσε ισχυρή διεύρυνση, φθάνοντας σε υψηλό έξι μηνών, καθώς οι εισαγωγές ανέκαμψαν ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε κατά 23% ή 14 δισ. δολάρια, στα 74,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία Μαρτίου αναθεωρήθηκαν για να δείξουν συρρίκνωση του ελλείμματος στα 60,6 δισ. δολάρια από τα 64,2 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός κατρακύλησε σε χαμηλό άνω της εβδομάδας στις συναλλαγές της Πέμπτης, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων όσο η επόμενη συνεδρίαση της Fed πλησιάζει. Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε 1,2% για να διαμορφωθεί στα 1.958,4 δολάρια η ουγγιά, που αποτελεί χαμηλό από τις 30 Μαΐου. Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι διολίσθησε 0,6% στα 23,52 δολ. η ουγγιά ενώ η πλατίνα κατρακύλησε 1,4% στα 1.024,6 δολ. Το παλλάδιο αποδυναμώθηκε 1,7% στα 1.387,9 δολ. ενώ ο χαλκός έχασε 0,3% στα 3,76 δολ. η λίβρα.

Το πετρέλαιο «σκαρφάλωσε» περίπου 1% την Τετάρτη, αντλώντας στήριγμα από την εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω των σχεδίων της Σαουδικής Αραβίας για βαθιές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου αλλά και των «αδύναμων» στοιχείων για την ζήτηση στην Κίνα. Το αμερικανικό West Texas Intermediate παράδοσης Ιουλίου σημείωσε άνοδο 1,1%, στα 72,53 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύθηκαν 0,9% στα 76,95 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεικτά πρόσημα και συγκρατημένο κλίμα στις ευρωαγορές

KLM: Στα ολλανδικά δικαστήρια με κατηγορίες για greenwashing

Ρεκόρ κερδών για την Trafigura το 1ο εξάμηνο και μέρισμα - «μαμούθ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider