Wall Street: Στο «κόκκινο» έκλεισε ο Dow με το χρέος των ΗΠΑ στο μικροσκόπιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Στο «κόκκινο» έκλεισε ο Dow με το χρέος των ΗΠΑ στο μικροσκόπιο
Με μεικτά πρόσημα και νευρικότητα υποδέχτηκε η Wall Street την πρόοδο στην Ουάσιγκτον γύρω από την συμφωνία για το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ.

Με μεικτά πρόσημα και νευρικότητα υποδέχτηκε η Wall Street την πρόοδο στην Ουάσιγκτον γύρω από την συμφωνία για το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ με τον Nasdaq να περνά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στο «πράσινο» καθοδηγούμενος από τα κέρδη της Nvidia.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε 0,15% στις 33.042 μονάδες.

Ο S&P 500 έκλεισε σταθερός στις 4.205 μονάδες.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,32% στις 13.017 μονάδες.

Κογκρέσο και Fed στο επίκεντρο

Μετά από τη χθεσινή αργία λόγω της Memorial Day στις ΗΠΑ, το αμερικανικό χρηματιστήριο «έκανε ταμείο» για τη συμφωνία επί της οροφής του ομοσπονδιακού χρέους μεταξύ του Δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στη συμφωνία, ενώ μένει να φανεί το πόσο εύκολα το κείμενο που θα τεθεί προς ψήφιση θα «περάσει» από τα δύο κόμματα, με στελέχη των Ρεμπουμπλικανών να έχουν θέσει ήδη ενστάσεις για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών.

Πέρα από τις εξελίξεις για το χρέος των ΗΠΑ, οι αναλυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική.

Οι αγορές δίνουν 65% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 0,25% στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) τον Ιούνιο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Περισσότερα στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της Fed αναμένεται να προκύψουν μετά από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής για το πως κινήθηκε η αμερικανική αγορά εργασίας κατά τον Μάιο. Σημειώνεται πως η Fed παρατηρεί με προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ώστε να διατυπώσει το κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής επηρεάζει τις προσλήψεις των εργοδοτών στη χώρα.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 3% σημείωσε η μετοχή της Nvidia καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός «έσπασε το φράγμα» του 1 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση, συνεχίζοντας το σερί που καταγράφει από την περασμένη εβδομάδα.

Μάκρο

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ για το α' τρίμηνο του 2023 και για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η αρμόδια υπηρεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (FHFA).

Ο σχετικός δείκτης της FHFA για το α' τρίμηνο του έτους παρουσίασε άνοδο 0,5% έναντι ανόδου 0,2% στο δ' τρίμηνο του 2023.

Εξάλλου, ο δείκτης για τις τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ που καταρτίζει η S&P CoreLogic σημείωσε άνοδο 0,45% για τον Μάρτιο έναντι της συρρίκνωσης 0,07% που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πως ο δείκτης θα μείνει στο 0%.

Κάμψη κατέγραψε για τον Μάιο το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το Conference Board.

Ο σχετικός δείκτης του CB διαμορφώθηκε στις 102,3 μονάδες έναντι 103,7 μονάδων τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 99 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για την αμερικανική οικονομία υποχώρησε στις 148,6 μονάδες από τις 151,1 μονάδες του Απριλίου.

Εμπορεύματα

Θετικά πρόσημα κατέγραψε για την Τρίτη ο χρυσός, μπαίνοντας με το «δεξί» στη συνεδριακή εβδομάδα μετά από τη χθεσινή αργία λόγω της Memorial Day στις ΗΠΑ. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Αυγούστου, κέρδισαν 0,7% ή 14 δολάρια στα 1.977,10 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου έχασε 12 σεντς ή 0,5% στα 23,24 δολάρια η ουγγιά.

Υποχώρησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου την Τρίτη, με τις τιμές στις ΗΠΑ να διαμορφώνονται κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε 3,21 δολάρια ή 4,4%, στα 69,46 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο τελείωμα από τις 4 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Το brent παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 3,53 δολάρια ή 4,6%, στα 73,54 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Πίσω στο Nymex, η βενζίνη παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 4% στα 2,60 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 3,7% στα 2,28 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Ιουλίου μειώθηκε κατά 3,7% στα 2,33 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοδος για τον χρυσό την Τρίτη, με τους προβολείς στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων WTI και brent

Nvidia: Απώλειες 4,1 δισ. δολαρίων για τους επενδυτές που σόρταραν τη μετοχή 

gazzetta
gazzetta reader insider insider