Axia: «Καταλύτες» για το Χρηματιστήριο επενδυτική βαθμίδα και μετάβαση στις αναπτυγμένες αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axia: «Καταλύτες» για το Χρηματιστήριο επενδυτική βαθμίδα και μετάβαση στις αναπτυγμένες αγορές
Η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας και η μετάβαση του ΧΑ στο πλαίσιο των αναπτυγμένων αγορών θα λειτουργήσουν ως «καταλύτες» για τη μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς, όπως αναφέρει η Axia.

Η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας και η μετάβαση του ΧΑ στο πλαίσιο των αναπτυγμένων αγορών θα λειτουργήσουν ως «καταλύτες» για τη μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς, όπως αναφέρει η Axia, μετά τα θετικά αποτελέσμα που ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ.

Το σετ αποτελεσμάτων της είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με την Axia, καθώς αναμένονται υψηλότεροι όγκοi συναλλαγών και εταιρικές ενέργειες. Μετά τη θετική έκβαση του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών, η Ελλάδα αναμένεται να απολαύσει άλλα τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας και πολιτικών υπέρ των επενδύσεων. Αυτή η τροχιά αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα έως το 2023. Αν και η αναβάθμιση του ΧΑ στο καθεστώς των αναπτυμένων αγορών ενδέχεται να διαρκέσει επιπλέον 12-24 μήνες μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η δυναμική της αγοράς δείχνει και λαμβάνει χαρακτηριστικά εκ των προτέρων τοποθέτησης, με αποτέλεσμα αυξημένους όγκους συναλλαγών και εταιρικές ενέργειες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στα τέλη του 2022 είχε χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (ως % του ΑΕΠ) σε σχέση με άλλα αντίστοιχα χρηματιστήρια και ήταν χαμηλότερα του 30%. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό έχει ήδη αυξηθεί στο 40%. Το investment grade σε συνδυασμό με ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, θα ενίσχυε την υφιστάμενη αποτίμηση των εταιρείων και θα δημιουργούσε επίσης μια νέα γενιά εισηγμένων. Αυτό αναμένεται να αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της αγοράς (ως ποσοστό του υψηλότερου ΑΕΠ) σε τουλάχιστον 45% μετά το 2025, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια υπήρχε σχεδόν αναιμικό velocity (λιγότερο από 30% το 2022), αλλά το καθεστώς «IG» θα ενίσχυε το κοινό των επενδυτών και θα δημιουργούσε υψηλότερους όγκους για τις εισηγμένες εταιρείες (η ρευστότητα γεννά ρευστότητα). Η Axia αναμένει μια μεγάλη άνοδο 2024 μετά την αναβάθμιση την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και σημειώνουμε ότι οι ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών έδωσαν πρώιμα σημάδια υψηλότερης δραστηριότητας.

Η Axia τονίζει πως μετά το conference call θα προχωρήσει σε νέα προς τα πάνω αναθεώρηση των προοπτικών της ΕΧΑΕ αλλά και σε αναβάθμιση της τιμής στόχου.

Ως προς τα ερωτήματα που θα τεθούν στη διοίκηση μετά τα αποτελέσμα θα αφορούν τις στρατηγικές προτεραιότητες και το μεσοπρόθεσμο πλάνο. Καθώς προχωράμε, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν σε στρατηγικές προτεραιότητες και μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με: i) συζητήσεις με την MSCI σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων αναβάθμισης σε ανεπτυγμένο καθεστώς, ii) κινήσεις για νέες εισαγωγές, iii) στρατηγικές εξαγορές ή κοινοπραξίες σε γειτονικές αγορές, iv) δραστηριότητα επενδυτών (λιανική έναντι θεσμική συμμετοχή) και iv) η ζήτηση για υπηρεσίες δεδομένων και εξελιγμένα προϊόντα ανάλυσης δεδομένων από θεσμικούς επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider