Société Générale: Σχεδόν «κλειδωμένη» η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα τον Οκτώβριο ή το Δεκέμβριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Société Générale: Σχεδόν «κλειδωμένη» η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα τον Οκτώβριο ή το Δεκέμβριο
Σχεδόν «κλειδωμένη» - βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τη Société Générale, η αναβάθμιση σε «investment grade» της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου ή από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Σχεδόν «κλειδωμένη» - βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τη Société Générale, η αναβάθμιση σε «investment grade» της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου ή από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Όπως επισημαίνει, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του τρέχοντος έτους φαίνεται πολύ πιθανή, έχοντας τονίσει ως ημερομηνία «κλειδί» την 20η Οκτώβρη. Οι ισχυρές επενδύσεις ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ το δημόσιο χρέος ανέκαμψε γρήγορα από την άνοδο που σημείωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Με ένα μεγάλο τμήμα του χρέους της Ελλάδας να λαμβάνει τη μορφή δανείων προς τους επίσημους πιστωτές, η χώρα έχει ένα σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και το χρέος της έχει ένα μεγάλο βάθος ωρίμανσης, γεγονός που περιόρισε τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αναλυτές του γαλλικού οίκου σημειώνουν πως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει τάχιστα την Ελλάδα από το 2016, με τη Standard & Poor's και τη Fitch να την αξιολογούν πλέον στο «BB+», μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική. Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας φαίνεται να είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Δηλαδή, εάν μια αλλαγή της πολιτικής θα επιφέρει ένα «πάγωμα» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των οροσήμων που απαιτούνται για την απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνέπεια μια πιθανή διάψευση της πτωτικής τάσης του δείκτη δημόσιου χρέους το 2023 - 2025. Γι' αυτό η έκπληξη των αποτελεσμάτων του πρώτου εκλογικού γύρου «πυροδότησε» ένα τόσο χαρμόσυνο κλίμα στις αγορές.

Στη βάση αυτών, η Société Générale εκτιμά πως η αναβάθμιση της Ελλάδας έχει αποτιμηθεί από τις αγορές. Το spread μεταξύ του εγχώριου δεκαετούς και του ιταλικού μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και άγγιξε το ρεκόρ των -47 μονάδων βάσης τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές, με το «ράλι» στα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή κίνηση 47 μονάδων βάσης από τις αρχές Μαΐου.

Επιπλέον, άρθρο των Financial Times ανέφερε ότι η αξία του «short base» που είχε ανοιχτεί στα ελληνικά ομόλογα είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ήτοι στα 500 εκατ. ευρώ ακριβώς πριν από τις εκλογές, και πράγματι, το μέγεθος αυτό αποτυπώνεται στις καθαρές αρνητικές ροές από διαχειριστές και hedge funds από τον Μάρτιο, κάτι που θα μπορούσε να έχει διευρύνει περαιτέρω το ράλι της Δευτέρας, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, που συμπληρώνουν, πως η ανακοίνωση της έκδοσης 15ετούς ιταλικού ομολόγου αυτή την εβδομάδα μπορεί επίσης να είχε αντίκτυπο και στο spread.

Σε σύγκριση με την αντίδραση που υπήρξε από τις αγορές στην πρώτη αναβάθμιση - έκπληξη σε «investment grade» της Πορτογαλίας το 2017, όταν το spread του πορτογαλικού δεκαετούς έναντι του ισπανικού μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης, η πτώση κατά 47 μονάδες στο spread μεταξύ του εγχώριου δεκαετούς και του ιταλικού, από τις αρχές Μαΐου, φαίνεται να έχει αποτιμήσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης. Ο γαλλικός οίκος εκτιμά ότι το spread μεταξύ των δύο θα συνεχίσει να υποχωρεί μέχρι τα τέλη του έτους, εάν τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας αποδειχθούν ισχυρά, αλλά θεωρεί πως θα κάτι τέτοιο θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο, από το να σημάνει μια απότομη πτώση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider