Ιστορικό ρεκόρ για τον γερμανικό DAX - Σε υψηλό άνω του ενός έτους οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιστορικό ρεκόρ για τον γερμανικό DAX - Σε υψηλό άνω του ενός έτους οι ευρωαγορές
Η προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ έχει επαναφέρει το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στα «πράσινα» ντύθηκαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή, καθώς οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, σημειώνουν πρόοδο, πολλαπλασιάζοντας τα επενδυτικά «χαμόγελα» ενώ ο γερμανικός DAX έφτασε σε ιστορικό υψηλό.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,66% στις 468 μονάδες, σημειώνοντας την καλύτερη του επίδοση εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο, με όλους τους τομείς στο πράσινο εκτός από το λιανικό εμπόριο, το οποίο σημείωσε πτώση 0,8%. Των κερδών ηγήθηκαν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με άνοδο 2,2%, ακολουθούμενες από τις μετοχές των κατασκευών, που κέρδισαν 1,56%.

Οι γερμανικές μετοχές διεύρυναν τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας, με τον DAX στην Φρανκφούρτη να σκαρφαλώνει 0,69% στις 16.275 μονάδες, που αποτελεί υψηλό όλων των εποχών. Ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε άνοδο 0,64% στις 4.395 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ανέβηκε 0,19% στις 7.756 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,61% στις 7.491 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,05% στις 27.520 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,42% στις 9.251 μονάδες.

Το προηγούμενο υψηλό του DAX έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου του 2022, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εταιρεία αμυντικών εξοπλισμών Rheinmetall AG, η Siemens Energy, η Adidas και η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού της Ευρώπης, SAP έχουν φοβερές επιδόσεις και τον ωθούν στα ύψη φέτος. Παράλληλα, ένας συνδυασμός γεγονότων, όπως τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη, η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας μετά το reopening, δίνουν «φτερά» στο ράλι του δείκτη. Επίσης, στήριγμα παρέχεται από την ευρύτερη αισιοδοξία ότι μια συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, θα είναι ηπιότερη από ό,τι υπολόγιζαν οι αναλυτές.

«Ο DAX καθοδηγείται από τις εξαγωγές και με τον πληθωρισμό να μειώνεται, οι καταναλωτές μπορούν να προχωρήσουν σε περισσότερες δαπάνες», εκτιμά ο Χοακίμ Κλεμέντ, επικεφαλής στρατηγικής στη Liberum Capital. «Χάρη στην επιστροφή της κινεζικής ζήτησης, οι γερμανικές βιομηχανίες και οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν επίσης ενισχυθεί σημαντικά» πρόσθεσε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιαπωνία και λόγω της συνόδου των G7 οι οποίοι συζητούν ζητήματα διεθνούς εμπορίου και ασφάλειας. Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street απέφερε σημαντικά κέρδη εξαιτίας της διαφαινόμενης λύσης του «καυτού» ζητήματος της αύξησης του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο μία ενδεχόμενο στάση πληρωμών του αμερικανικού Δημοσίου, γεγονός που θα επέφερε ανυπολόγιστες συνέπειες στις διεθνείς αγορές. Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 115 μονάδων ή 0,34% στις 33.535 μονάδες, κέρδη σχεδόν 1% και για τον διευρυένο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 4.198 μονάδων, ενώ μεγαλύτερη ώθηση έλαβε ο τεχνολογικός δείκτης, με τον Nasdaq να κλείνει με άνοδο 1,51% στις 12.688 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Kήρυξε την Greenpeace «ανεπιθύμητη» οργάνωση

Τσαπανίδου: Dealer των funds o Μητσοτάκης - Πλειστηριασμοί και «γονάτισμα» μεσαίας τάξης η ατζέντα του

Ο Balenciaga μπήκε επίσημα στην ποδοσφαιρική του εποχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider