Αυτοκίνητα και τηλεπικοινωνίες έριξαν τις ευρωαγορές - Σε «ελεύθερη πτώση» Renault και Nokia

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτοκίνητα και τηλεπικοινωνίες έριξαν τις ευρωαγορές - Σε «ελεύθερη πτώση» Renault και Nokia
Αρνητικά πρόσημα κυριάρχησαν σήμερα στα ταμπλό των ευρωαγορών, μετά από έναν ακόμα γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων και με τις μετοχές στον κλάδο του αυτοκινήτου να τίθενται σε κλοιό πιέσεων. 

Αρνητικά πρόσημα κυριάρχησαν σήμερα στα ταμπλό των ευρωαγορών, μετά από έναν ακόμα γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων και με τις μετοχές στον κλάδο του αυτοκινήτου να τίθενται σε κλοιό πιέσεων.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τερμάτισε με ήπιες απώλειες 0,15% στις 467,43 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να γνωρίζει «βουτιά» 3,7% και τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών να χάνουν 1,2%.

Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,01% στις 8.899,49 μονάδες. Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,14% στις 7.538,71 μονάδες, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να διαμορφώνεται 0,62% χαμηλότερα στις 15.795,97 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,10% «διολισθαίνοντας» στις 27.627,12 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX σημείωσε πτώση 0,47% φθάνοντας στις 9.450,10 μονάδες.

Τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Tesla που έδειξαν πτώση άνω του 20% στα κέρδη λειτούργησαν αποθαρρυντικά για το επενδυτικό αίσθημα.

Μένοντας στο «μέτωπο» των αυτοκινητοβιομηχανιών και σε άλλα εταιρικά αποτελέσματα, η Renault ανακοίνωσε αύξηση 30% στα έσοδα α' τριμήνου, με τη μετοχή της εντούτοις να σημειώνει «κατρακύλα» της τάξης του 8%.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Volvo έπεσε έως και 6%, παρά την αύξηση στην κερδοφορία.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Nokia γνώρισε «βουτιά» 8%, καθώς τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, με την κερδοφορία να αποδεικνύεται κατώτερη των εκτιμήσεων.

Νέα μηνύματα για περαιτέρω σύσφιξη από την ΕΚΤ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απόφαση της ΕΚΤ, με την αγορά να αναμένει νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έκρουσε σήμερα νέο «καμπανάκι» για τον υψηλό πληθωρισμό.

«Έχουμε έναν πληθωρισμό που είναι πολύ υψηλός σε σύγκριση με τον στόχο μας και είναι εδώ και αρκετό καιρό» δήλωσε η Λαγκάρντ σε εκδήλωση στο Παρίσι.

«Υπάρχει ακόμα λίγος δρόμος» σημείωσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις προσπάθειες αναχαίτισης του πληθωρισμού, ενώ προσέθεσε ότι «το μήκος της διαδρομής θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, κυρίως τον αντίκτυπο στην πίστωση από τα οικονομικά προβλήματα που είδαμε».

Από την πλευρά, ο Κλάας Κνοτ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, άνοιξε «παράθυρο» για αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο - πέρα από τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ ενδεχομένως χρειαστεί να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι και τον Ιούλιο.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για παύση» σημείωσε ο ίδιος στην εφημερίδα «Irish Times», προσθέτοντας ότι «για μια παύση, θα χρειαζόμουν πραγματικά μια πειστική αντιστροφή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελεγχόμενη οπισθοχώρηση στο Χρηματιστήριο - Άντεξαν τράπεζες και διυλιστήρια

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η «κατρακύλα» κάτω από τα 80 δολ. για το αμερικανικό αργό

«Πικρή» ζάχαρη με τιμές σε ρεκόρ 11ετίας - Ζήτηση, καιρός, και πετρέλαιο οι αιτίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider