«Πράσινες» οι ευρωαγορές: Προσπάθεια οικοδόμησης θετικού σερί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινες» οι ευρωαγορές: Προσπάθεια οικοδόμησης θετικού σερί
Οι αγωνίες ξεσπάσματος μίας νέας τραπεζικής κρίσης είναι υπαρκτοί αλλά «καταλαγιάζουν» προς το παρόν. Των κερδών στις ευρωαγορές ηγείται το Μιλάνο.

Τελευταία ενημέρωση 13:09

Μεγάλα κέρδη καταγράφουν οι ευρωαγορές την Τρίτη, καθώς η ψυχραιμία των επενδυτών φαίνεται πως επιστρέφει μετά και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, σε μια προσπάθεια να χτιστεί ένα «πράσινο 2Χ2».

Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μία διεθνής ανάκαμψη, ενώ καλλιεργούνται οι προσδοκίες πως η τραπεζική κρίση μπορεί να αποκλιμακωθεί μετά τις «ενέσεις» και τα «σωσίβια» προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που «κλυδωνίζονται», με ταυτόχρονες διαβεβαιώσεις πως η οικονομία είναι ανθεκτική. Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα μάλιστα, κατεγράφη ισχυρό rebound στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που πέταξαν από πάνω τους το «πέπλο» της ανησυχίας που σκεπάζει τις αγορές και τους φόβους ξεσπάσματος μιας νέας τραπεζικής κρίσης.

Οι ευρωαγορές άφησαν πίσω τους τη χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2022, εν μέσω της έντονης αβεβαιότητας που έπληξε και ακόμη πλήττει τον τραπεζικό κλάδο.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed με τους traders να αναρωτιούνται αν οι αδιάκοπες αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – που για ορισμένους ευθύνονται για την πυροδότηση της κρίσης – μπορεί να έχουν τελειώσει, σύμφωνα με το Reuters.

«Η τρέχουσα κατάσταση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και την Credit Suisse έχει εγείρει ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης», υπογραμμίζει η Γκρέις Ταμ, επικεφαλής σύμβουλος επενδύσεων στο Χονγκ Κονγκ της BNP Paribas. «Αυτή τη φορά, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αντέδρασαν πολύ γρήγορα για να ενισχύσουν τη ρευστότητα. Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν επίσης τρόπους για την προσωρινή εγγύηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων, εάν η τραπεζική κρίση επεκταθεί» πρόσθεσε, ωστόσο, η ίδια αναμένει ότι βραχυπρόθεσμα το κλίμα των επενδυτών θα παραμείνει ασταθές.

Η κίνηση των δεικτών

Υπό αυτό το πρίσμα:

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1,53% στις 447 μονάδες, ενώ οι τράπεζες ηγούνται των κερδών με +1,8%. Οι ενεργειακές μετοχές κάνουν άλμα γύρω στο 1%.
  • Ο Euro Stoxx κερδίζει 1,67% στις 4.187 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,49% στις 7.513 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 1,75% στις 15.193 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 1,63% στις 7.127 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο είναι στο +2,59% και τις 26.564 μονάδες.
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώνεται στις 9.058 μονάδες με +2,55%.

Εντωμεταξύ, καθησυχαστική φάνηκε ενώπιων των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε πως η ΕΚΤ θα «ανταποκριθεί όσο χρειάζεται» προκειμένου να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αν και δεν θέλησε να δώσει στοιχεία σχετικά με μια αλλαγή στην νομισματική πολιτική που αφορά στα επιτόκια.

Κέρδη στην Ασία

Στο «πράσινο» έκλεισαν σήμερα οι ασιατικές αγορές. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,45%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech ενισχύθηκε κατά 2,62%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite κέρδισε 0,64% και έκλεισε στις 3.255,65 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Component ενισχύθηκε 1,6% και έκλεισε στις 11.427,25 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,82% για να κλείσει στις 6.955,4 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi σημείωσε άνοδο 0,38% για να κλείσει στις 2.388,35 μονάδες και ο Kosdaq κέρδισε οριακά στις 802,53 μονάδες. Οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Επαρκή τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών για τις επιπτώσεις από την Sillicon Valley Bank

Η Νορβηγία παρέδωσε 8 Leopard 2 στην Ουκρανία

Μονόλιθος: Η εταιρεία που έγινε case study για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ