Χρηματιστήριο: Από το sell off στα χαμόγελα των αγοραστών - Ράλι για τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Από το sell off στα χαμόγελα των αγοραστών - Ράλι για τράπεζες
Παρά τους αρχικούς κλυδωνισμούς το ΧΑ άντεξε κλείνοντας με άνοδο που ξεπέρασε το 0,7%. Ράλι για τράπεζες και ΟΤΕ.

Η αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ πρόσφερε τα απαιτούμενα «καύσιμα» στην αγορά, σε μια συνεδρίαση για γερά νεύρα και με τη μεταβλητότητα στα ύψη.

Ένα Σαββατοκύριακο ήταν αρκετό για να φέρει ιστορικές αλλαγές στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, μετά την εξαγορά και απορρόφηση του ελβετικού κολοσσού της Credit Suisse από το αντίπαλο δέος της UBS έναντι 3,25 δισ. δολαρίων.

Φυσικά το deal παρείχε και επιπλέον μέτρα στήριξης όπως μια νέα γραμμή ρευστότητας ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων, με τη συνοδεία ομοσπονδιακών εγγυήσεων αθέτησης πληρωμών στην UBS. Παράλληλα, η κυβέρνηση παρέχει επίσης εγγύηση ζημιών έως και 9 δισ. φράγκων, αλλά μόνο αφού η UBS απορροφήσει τα πρώτα 5 δισ. φράγκα ζημιών σε ορισμένα χαρτοφυλάκια της Credit Suisse

Ωστόσο, όσοι επενδυτές - κάτοχοι των πιο επικίνδυνων ομολόγων AT1, ξύπνησαν τη Δευτέρα διαπίστωσαν πως τα κεφάλαια τους και η έκθεση σου σε αυτά, απλά μηδενίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Να σημειωθεί πως τα ομόλογα αυτά ήταν αξίας 17 δισ. δολαρίων...! Από την άλλη, για τους μετόχους διατηρείται κάποια αξία. Ουσιαστικά, οι ελβετικές αρχές επέλεξαν να βάλουν αρκετά δύσκολα σε μια βασική γωνία χρηματοδότησης των τραπεζών όπως είναι αυτή των AT1.

Να σημειωθεί πως πολλά ισχυρά funds, διαχειριστές και αμοιβαία κεφάλαια επλήγησαν σφόδρα από την κατάρρευση και τη μετέπειτα «πρόσδεση» και εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Ως προς το σκέλος της διολίσθησης της μετοχή της τράπεζας, η Saudi National Bank φαίνεται να πλήρωσε το υψηλότερο τίμημα κατέχοντας το 9,88% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ να ακολουθεί με ποσοστό 6,8%.

Υψηλά στη λίστα βρίσκονταν και η BlackRock με ποσοστό 4,07%, η Dodge & Cox με ποσοστό 3,31% αλλά και όμιλος Olayan, ο οποίος έχει την έδρα του στο Λιχτενστάιν αλλά ο ιδρυτής του είναι σημαντικός Σαουδάραβας επιχειρηματίας. Ένας ακόμη σημαντικός μέτοχος φαίνεται να ήταν και η Norges Bank κατέχοντας το 3,18% της CS, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα βρίσκεται η Vanguard, η Silchester, η Allianz, και η Fidelity.

Από την άλλη, ξεκάθαρο μήνυμα με αφορμή τις πιέσεις στα ομόλογα AT1 αποστέλλουν o Eνιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ε.Ε. Με κοινή ανακοίνωσή τους, αφού αρχικά χαιρετίζουν τη «συνεκτική δέσμη δράσεων από τις ελβετικές αρχές για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας», διαμηνύουν πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας.

Όπως υπογραμμίζουν, το πλαίσιο για τις προβληματικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση με βάση τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση, έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, την διάταξη σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας θα πρέπει να υποστούν ζημίες.

Τα νέα λοιπόν δεδομένα αναμένεται να αξιολογηθούν από τις αγορές, με τη μεταβλητότητα και την αποστροφή προς το ρίσκο να αποτελούν τους βασικούς συντελεστές για τις επόμενες ημέρες.

Περνώντας στα εγχώρια, στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody's, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερή στην βαθμίδα Ba3 την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο οίκος, βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην αλλαγή των προοπτικών της οικονομίας της χώρας είναι η εκτίμηση πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία καθώς και το γεγονός πως προγενέστερες μεταρρυθμίσεις του οικονομικού και τραπεζικού τομέα αποδίδουν εμφανώς πλέον καρπούς και κρίνονται ως αποτελεσματικές. «Μαζί με τη συνεχιζόμενη δέσμευση για υγιή δημοσιονομικά μέσω της εφαρμογή των οικονομικών μέτρων, η υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια» τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Στο ταμπλό του ΧΑ, καταγράφηκε μια ευρύτερα επαναφορά μετά την ανακοίνωσης της EBA και της ΕΚΤ, με στα χαμηλά, με την αγορά να περνά χαμηλότερα από τις 1.000 μονάδες, οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν αναζητώντας πιθανότατα και ένα καλύτερο σημείο ώστε να αρχίσουν σταδιακά το χτίσιμο θέσεων. Βέβαια αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες έσπευσαν να ρευστοποιήσουν στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, αλλά η όπια ρευστότητα προέκυψε καλύφθηκε άμεσα από επενδυτές που έμειναν εκτός τους τρένου ανόδου του προηγούμενου διαστήματος.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης από τις 998 μονάδες και πτώση άνω του 2%, έκλεισε με άνοδο 0,71% στις 1.027,47 μονάδες με τον τζίρο στα 107,56 εκατ. ευρώ. Άνοδο 0,88% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 2.499 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης από το -4,13% πάτησε γκάζι κλείνοντας με άνοδ 2,96% και στις 757,8 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 3,57% έχοντας δει τόσο το -4%, η ΕΤΕ έσβησε τις απώλειες που ξεπερνούσαν το 4% κλείνοντας στο 1,9%, η Eurobank σημείωσε άνοδο 1,98%, με την Πειραιώς μετά την ελεύθερη πτώση του 6,17% να κλείνει στο 6,31%.

Ράλι επίσης για τα ΕΛΠΕ στο 4,17%, για Μυτιληναίο στο 2,92% και ΟΤΕ στο 3,36%!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλές πιέσεις στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα με φόντο τον μηδενισμό των AT1 της Credit Suisse

Πώς η τραπεζική κρίση «αλλάζει» το κόστος του χρήματος και πόσο η Fed μπορεί -ή όχι- να το αυξήσει περισσότερο

Οι κίνδυνοι από τον «γάμο» Credit Suisse - UBS: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider