Τα τρία σενάρια της Capital Economics για το μέγεθος των συνεπειών από την κατάρρευση της SVB

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τρία σενάρια της Capital Economics για το μέγεθος των συνεπειών από την κατάρρευση της SVB
Δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας που κυριαρχεί σχετικά με το ποιες θα είναι οι συνέπειες και το εύρος αυτών από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η Capital Economics προβαίνει σε μια ομαδοποίηση των αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας τρία πιθανά σενάρια διαφορετικής κλίμακας.

Δεδομένης της αρκετά υψηλής αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με το ποιες θα είναι οι συνέπειες και το εύρος αυτών από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η Capital Economics προβαίνει σε μια ομαδοποίηση των αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας τρία πιθανά σενάρια διαφορετικής κλίμακας.

Όπως επισημαίνει η Vicky Redwood, ανώτερη οικονομική σύμβουλος της Capital Economics, μόνο στο χειρότερο δυνατό σενάριο, όπου καταγράφεται μια ευρεία διάχυση των χρηματοοικονομικών προβληματικών σημείων, με σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις, δύναται να αλλάξουν ουσιαστικά «ρότα» οι κεντρικές τράπεζες ως προς τις κινήσεις τους στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.

Το καλό σενάριο

Στο «καλό - θετικό» σενάριο, τα διάφορα προβλήματα περιορίζονται στην κατάρρευση μερικών τραπεζών από το σκιώδες τμήμα του κλάδο των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, που προκαλείται από «ιδιοσυγκρασιακούς» παράγοντες. Σε αντίθεση με τη SVB, άλλα ιδρύματα αποδεικνύεται να έχουν μια καλύτερη αντιστάθμιση έναντι των αυξανόμενων επιτοκίων. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη επιστρέφει άμεσα, τα ασφάλιστρα κινδύνου υποχωρούν και οι όροι πίστωσης διευκολύνονται. Σύμφωνα με την Capital Economics, oι επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ελάχιστες, με τη Fed να επανέρχεται στο «βηματισμό» της αύξησης των επιτοκίων για να συγκρατήσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, επανεκκινώντας με μία αύξηση κατά 25 ή και κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή τα επιτόκια δεν αναμένεται να μειωθούν μέχρι το επόμενο έτος.

Το ενδιάμεσο σενάριο

Στο ενδιάμεσο σενάριο της Capital Economics, τα διάφορα προβλήματα ενδέχεται να συνεχίζουν να εμφανίζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά να περιορίζονται στις ΗΠΑ. Σε αυτή τη βάση, οι αμερικανικές τράπεζες περιορίζουν την παροχή πιστώσεων και δανειοδοτήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν ιδιαίτερα αυστηρές. Παράλληλα, ο αντίκτυπος που θα προκύψει στη συνολική ζήτηση αναμένεται να οδηγήσει τη Fed σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (το πολύ - μέγιστο επίπεδο), ενώ είναι πιθανή μια μείωση των επιτοκίων πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Αντίστοιχα, άλλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίζουν να εστιάζουν στη μείωση του πληθωρισμού, με βασικό «όπλο» τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που είχαν στα σκαριά. Η ΕΚΤ - σε αυτό το σενάριο - θα συνεχίσει στην προαναγγελθείσα πρόθεσή της να αυξήσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Η Redwood σημειώνει πως το κραχ του «dot - com» το 1999 - 2000 αποτελεί μια υπενθύμιση ότι οι διάφορες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο δεν χρειάζεται να ακολουθούν πιστά τη Fed όταν η σοβαρότητα μιας κρίσης διαφέρει διασυνοριακά. Παρόλο που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια, η μείωση κατά 475 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση κατά 150 μονάδες βάσης στην Ευρωζώνη ή κατά 200 μονάδες βάσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν υπάρξει μια σημαντική μετάδοση της τρέχουσας «κρίσης» από τις ΗΠΑ, η επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας θα εξακολουθεί να επηρεάζει άλλες οικονομίες μέσω κάποιων συμβατικών οικονομικών «καναλιών» (όπως το ασθενέστερο εμπόριο). Αντίστοιχα, η συνολική ζήτηση σε οικονομίες που συνδέονται στενά με τις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και του Μεξικού) θα είναι χαμηλότερη έναντι άλλων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα επιτόκια εκτός των ΗΠΑ θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους, με έναν ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό και εν συνεχεία θα μειωθούν κάπως πιο άμεσα, ειδικά εάν το «επεισόδιο» γύρω από τη SVB ενισχύσει τη νευρικότητα και την ανησυχία των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το αρνητικό σενάριο

Τέλος, το αρνητικό σενάριο έγκειται στο εάν η κατάρρευση της SVB σηματοδοτήσει την έναρξη μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σύμφωνα με την Capital Economics, άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, είτε λόγω παρόμοιων με αυτών της SVB είτε, πιθανώς, επειδή η SVB θα αποτελέσει μια πρώιμη ένδειξη άλλων άγνωστων τρωτών σημείων που ελλοχεύουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Παρόλο που όλες οι κεντρικές τράπεζες θα ενισχύσουν τα «εργαλεία» στήριξης και έκτακτης ρευστότητας, αυτό δε θα αποτρέπει την απώλεια της εμπιστοσύνης στο σύστημα και τη σημαντική αυστηροποίηση των πιστωτικών όρων.

Ήδη η Capital Economics ανέμενε μια ύφεση σε αρκετές αναπτυγμένες οικονομίες φέτος, και σε αυτό το δυσμενές σενάριο, η ύφεση θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις (βαθύτερη και πιο διαδεδομένη). Επιπλέον, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα εξασθενούν, τα επιτόκια θα μειώνονται άμεσα σε όλες τις χώρες. Δεδομένου του υψηλού επιπέδου των επιτοκίων σε σύγκριση με τα πρότυπα της περασμένης δεκαετίας, υπάρχει ένα περιθώριο να μειωθούν σημαντικά προτού επιτευχθεί το μηδενικό χαμηλότερο όριο στα ονομαστικά επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δε θα χρειάζεται να επανεκκινήσουν τα προγράμματα της Ποσοτικής Χαλάρωσης και ενδέχεται να «παγώσουν» τα προγράμματα ποσοτικής «σύσφιξης».

Επιπλέον, η αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου αυξάνεται παγκοσμίως και ασκεί πίεση στα spreads των κρατικών ομολόγων και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη. Εν τω μεταξύ, οι ροές κεφαλαίων παγκοσμίως στερεύουν, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για τις αναδυόμενες οικονομίες με υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών (όπως η Τουρκία, η Κολομβία, η Ρουμανία και οι Φιλιππίνες) να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους, προκαλώντας μια απότομη πτώση των νομισμάτων και μια πιο βαθιά ύφεση. Είναι σαφές ότι επικρατεί μια ρευστή κατάσταση, αλλά, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, κάτι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου σεναρίου φαίνεται ως η πιο πιθανή κατάληξη, με το τρίτο σενάριο να αποτελεί περισσότερο ένα «tail risk», σύμφωνα με την Capital Economics. Με άλλα λόγια, η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανό να έχει κάποιες μόνιμες επιπτώσεις από την κατάρρευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων (μέχρι στιγμής), οι οποίες θα επηρεάσουν την πορεία της νομισματικής της πολιτικής, αλλά ο αντίκτυπος σε άλλες οικονομίες αναμένεται να παραμείνει σχετικά περιορισμένος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αισιόδοξος ο νέος CEO της SVB: «Βοηθήστε μας να ξαναχτίσουμε τα αποθεματικά μας»

Moody's: «Κόβει» το outlook για τις τράπεζες των ΗΠΑ - «Επιδεινωμένο» το περιβάλλον, μετά από την SVB

Δέκα τράπεζες που κινδυνεύουν μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank (SVB)

gazzetta
gazzetta reader insider insider