SVB: Απώλειες 465 δισ. δολαρίων μέσα σε δύο ημέρες για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SVB: Απώλειες 465 δισ. δολαρίων μέσα σε δύο ημέρες για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές
Οι απώλειες διευρύνθηκαν την Τρίτη, με τον MSCI Asia Pacific Financials Index να υποχωρεί έως και 2,7% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου.

Σοκ έχει προκληθεί στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank καθώς οι αγορές από την Νέα Υόρκη μέχρι την Ιαπωνία έχασαν 465 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία σε δύο ημέρες, με τους επενδυτές να σπεύδουν να μειώσουν την έκθεση τους σε πιστωτικά ιδρύματα.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν την Τρίτη, με τον MSCI Asia Pacific Financials Index να υποχωρεί έως και 2,7% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group υποχώρησε έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η νοτιοκορεατική Hana Financial Group υποχώρησε 4,7% και η Αυστραλιανή ANZ Group Holdings έχασε 2,8%.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι χρηματοοικονομικές εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα και άλλα assets, λόγω της αναταραχής που προκάλεσε η κατάρρευση της SVB. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων λόγω της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές περπατούν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα», δήλωσε ο John Woods, επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse Group για την Ασία-Ειρηνικό, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Πρέπει πραγματικά να γνωρίζουμε ακριβώς τι αντίκτυπο είναι πιθανό να έχει αυτό στην ευρύτερη αγορά. Η άποψή μου είναι ότι η Fed πιθανότατα θα σταματήσει γιατί νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο ρευστότητας».

Η συνολική αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον MSCI World Financials Index και στον MSCI EM Financials Index έχει πέσει περίπου 465 δισ. δολάρια από την Παρασκευή. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ επλήγησαν περισσότερο τη Δευτέρα, καθώς ο δείκτης KBW Regional Banking βυθίστηκε κατά 7,7%, η μεγαλύτερη βουτιά του από τον Ιούνιο του 2020.

Οι μετοχές της First Republic Bank σημείωσαν βουτιά σχεδόν 73% σε τρεις συνεδριάσεις όντας η κορυφαία χαμένη στον δείκτη MSCI World Financials κατά την περίοδο. Η Moody's έθεσε όλες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της τράπεζας σε έλεγχο για υποβάθμιση.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών υποχώρησαν επίσης τη Δευτέρα. Η μετοχή της Credit Suisse Group υποχώρησε έως και 15% σε νέο ιστορικό χαμηλό και το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της έναντι χρεοκοπίας ανέβηκε σε υψηλό όλων των εποχών εν μέσω ανησυχιών για ευρύτερη μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο από την κατάρρευση της SVB.

Ιαπωνικές τράπεζες

Οι μεγάλες τράπεζες της βόρειας Ασίας έχουν ως επί το πλείστον «ελάχιστο κίνδυνο από την ξαφνική εξάντληση των καταθέσεων που τσάκισαν τη Silicon Valley Bank» δεδομένων των στιβαρών καταθέσεων, των συνδυασμών περιουσιακών στοιχείων και της ρευστότητάς τους, έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής του Bloomberg, Φράνσις Τσαν. «Οι μικρότερες τράπεζες ενδέχεται να διατρέχουν κινδύνους ρευστότητας και πιστωτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν εύκολα να αγνοηθούν».

Οι ιαπωνικές τράπεζες κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ των υψηλότερων μη πραγματοποιημένων αναλογιών ζημιών προς ιδίων κεφαλαίων στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία για περίπου 130 τράπεζες της Ασίας-Ειρηνικού με περισσότερα από 5 δισ. δολάρια σε ενεργητικό που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Η Jimoto Holdings, η Tsukuba Bank και η Fukushima Bank είναι μεταξύ εκείνων με μη πραγματοποιθείσες αναλογίες ζημιών προς ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 9%.

Και οι τρεις, που έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω των 150 εκατ. δολαρίων η κάθε μία, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10% σε τρεις ημέρες. Οι ιαπωνικές χρηματοοικονομικές μετοχές είχαν εκτιναχθεί από τον Δεκέμβριο, εν μέσω ενδείξεων ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας στρέφεται προς τη σύσφιξη μετά από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

«Πουλάω τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σήμερα», δήλωσε ο Taku Ito, Chief Fund Manager της Nissay Asset Management. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι μία ήττα, αλλά πως πολλοί fund managers κάνουν το ίδιο επειδή οι τραπεζικές μετοχές κέρδιζαν και πολλοί managers ανάπτυξης ανέβαζαν τις τραπεζικές μετοχές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αλλαγές που φέρνει η κατάρρευση της SVB στο εγχώριο και διεθνές οικοσύστημα των startups

Eurogroup: Τις επόμενες εβδομάδες οι προτάσεις για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση - Καμία απευθείας έκθεση στην SVB

«Δυνατό» ξεκίνημα για τα τυχερά παίγνια το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider