Αντιστροφή του κλίματος στη Wall Street - Γύρισαν οι δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιστροφή του κλίματος στη Wall Street - Γύρισαν οι δείκτες
Στην «πρεμιέρα» του Μαρτίου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εκδήλωσε νευρικότητα μετά την εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα. 

Τελευταία ενημέρωση 22:08

Κέρδη καταγράφονται στη Wall Street την Πέμπτη, παρόλο που οι επενδυτές εκτιμούν πως η Fed θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, οι οοποίες θα είναι μάλιστα μακράς διαρκείας.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της προέδρου της Fed της Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς, η οποία δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, αν και το ακριβώς ύψος που πρέπει να σταματήσει το κόστος δανεισμού θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων και το ακριβές ποσό πρέπει να εξαρτηθεί από μια ολιστική ανασκόπηση των πληροφοριών που λαμβάνουμε», υπογράμμισε η Κόλινς κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης στο Vermont Public. «Και μετά πιστεύω ότι θα είναι σημαντικό να μείνουμε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα γιατί χρειάζεται λίγος χρόνος για να λειτουργήσουν οι επιπτώσεις των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών στην οικονομία» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα η Κόλινς επεσήμανε ότι η Fed πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τα φτάσει σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο και ίσως χρειαστεί να τα διατηρήσει εκεί για μια «παρατεταμένη» χρονική περίοδο για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας. Παράλληλα, παραδέχτηκε πως ενώ έχουν υπάρξει ενδείξεις προόδου, ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος. «Έχουμε δει κάποια πρώιμα σημάδια ότι οι πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές μπορεί να επιβραδύνονται. Αλλά έχουμε δει επίσης κάποια στοιχεία ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει επίμενος ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς των υπηρεσιών» εξήγησε.

Υπενθυμίζεται πως στην «πρεμιέρα» του Μαρτίου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εκδήλωσε νευρικότητα μετά την εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα.

«Είναι ξεκάθαρα σαφές ότι θα είμαστε ένα περιβάλλον όπου η άνοδος για τις μετοχές δεν είναι τόσο υψηλή όσο θα θέλαμε και ο πληθωρισμός δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα θέλαμε, επομένως τα υψηλότερα επιτόκια αρχίζουν να προκαλούν τριγμούς» εκτίμησε η Smith Capital Investors.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου έφτασε σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία. Η απόδοση του μονοετούςς ανήλθε σε πάνω από 5%. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Fed στη Μινεάπολις, Νίιλ Κασκάρι δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στη δυνατότητα» μιας μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων ενόψει της συνεδρίασης της FOMC τον τρέχοντα μήνα με την άνοδο να κυμαίνεται «είτε είναι 25 είτε 50 μονάδες βάσης», ωστόσο δεν έχει καταλήξει ακόμα.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και οι ανησυχίες για μια δυνητικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες των επενδυτών τις τελευταίες ημέρες, απειλώντας ένα ράλι των μετοχών στις αρχές του 2023.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones ενισχύεται 0,32% στις 32.768 μονάδες
  • Ο S&P 500 υποχωρεί 0,16% στις 3.945 μονάδες
  • Ο Nasdaq διολισθαίνει 0,43% στις 11.331 μονάδες

Μάκρο

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στα τέλη Φεβρουαρίου μειώθηκε ελαφρά και παρέμεινε κάτω από τις 200.000 για έβδομη συνεχή εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν στις 190.000 από 192.000 την προηγούμενη εβδομάδα σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση την Πέμπτη, σύμφωνα με το MarketWatch.

Ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα βαρόμετρα για το εάν η οικονομία επιβραδύνεται ή δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονται συνολικά σε 197.000 το επταήμερο που λήγει στις 25 Φεβρουαρίου.

Σε 34 από τις 53 πολιτείες των ΗΠΑ οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρουσίασαν μείωση την περασμένη εβδομάδα ενώ σε 19 σημειώθηκε αύξηση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας είχαν φτάσει το υψηλό των 241.000 ενώ κατρακύλησαν στο χαμηλό των 183.000 από το Thanksgiving. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αμερικανική αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι αρκετά εύρωστη.

Επιχειρηματικά νέα

Απώλειες της τάξης του 6% εμφανίζει η μετοχή της Tesla σκαθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι απογοητεύτηκαν από την παρουσίαση του «Μaster Plan 3» της εταιρείας ηλεκτροκίνησης. Το στρατηγικό σχέδιο κατέστη γνωστό από τον Έλον Μασκ, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Όστιν του Τέξας. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Tesla έσπευσε να περιγράψει το μέλλον της εταιρείας, αλλά και να κοινοποιήσει τους στόχους των πωλήσεων. Όπως έγινε γνωστό, έως το 2030 η Tesla στοχεύει στην παραγωγή 20 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως, επιβεβαιώνοντας ότι μέσα στο 2022 παραδόθηκαν 1,31 εκατομμύρια Ι.Χ. Συνολικά, δε, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει παράξει 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

«Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να φθάσουμε στο ένα εκατομμύριο κι άλλοι 18 μήνες για να φθάσουμε στο δεύτερο εκατομμύριο. Το τρίτο εκατομμύριο χρειάστηκε 11 μήνες, ενώ μέσα σε λιγότερους από επτά μήνες ήρθε και το τέταρτο εκατομμύριο» δήλωσε ο Τομ Ζου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την περιοχή της Κίνας και της Ασίας. Ερωτηθείς για την ανάγκη διεύρυνσης του μεριδίου στην αγορά της Κίνας, ο Ζου ξεκαθάρισε ότι «εφόσον υπάρχει ένα προϊόν με αξία και διατίθεται σε προσιτή τιμή, δεν χρειάζεται να ανασυχούμε για τη ζήτηση». Παράλληλα, βέβαια, παραδέχθηκε ότι «κάνουμε τα πάντα για να περιορίσουμε το κόστος και να μειώσουμε την τιμή». «Ακόμη και μια μικρή αλλαγή στην τιμή, έχει μεγάλη επίδραση στη ζήτηση».

Από την πλευρά του, ο Έλον Μασκ προανήγγειλε τη δημιουργία νέων εργοστασίων για την παραγωγή οχημάτων και ηλεκτρικών μπαταριών, ενώ δεσμεύτηκε για την ενίσχυση της παραγωγικότητας στα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

McDonald’s: Πού θα ανοίξουν νέα καταστήματα - Το πλάνο της πενταετίας και το ενδιαφέρον για το Ελληνικό

Η LVMH έχει βάλει στο μάτι την Cartier - Οργιάζουν οι φήμες για εξαγορά

Visco της ΕΚΤ: Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουμε την αύξηση των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider