Με κέρδη άνω του 1% το ξεκίνημα της εβδομάδας για τις ευρωαγορές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κέρδη άνω του 1% το ξεκίνημα της εβδομάδας για τις ευρωαγορές
Αισιοδοξία των επενδυτών για τη Δευτέρα, με την προσοχή στις συζητήσεις Βρετανίας - ΕΕ και στα επιτόκια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Κοντά στα υψηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αγνοούν τις ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Ψηλά» στην προσοχή των αγορών βρέθηκε η συμφωνία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο διευκολύνει τις εμπορικές ροές μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, «λήγοντας» ένα από το μεγαλύτερα άλυτα ζητήματα που παρέμειναν 3 χρόνια μετά το Brexit και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε πως η ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. O Σούνακ πρόσθεσε πως η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο «τον κατάλληλο χρόνο».

Εξάλλου, «σήμα» για αποτελεσματική μείωση του υψηλού πληθωρισμού έστειλε στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου η Διεθνή Τράπεζας Διακανονισμών (BIS).

Σύμφωνα με την BIS, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να «ολοκληρώσουν τη δουλειά» για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και να αποφύγουν τα λάθη της δεκαετίας του 1970, ανακηρύσσοντας πρόωρα την νίκη κατά του πληθωρισμού.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,14% στις 462,90 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 κέρδισε 1,65% στις 4.247 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,72% στις 7.935 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 1,14% στις 15.382 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 1,51% στις 7.295 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,71% στις 27.447 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 1,19% στις 9.311 μονάδες.

Μάκρο

Υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικούς κλίματος της Κομισιόν για την Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο καθώς διαμορφώθηκε στις 99,7 μονάδες έναντι 99,9 μονάδων τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 101 μονάδες.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης για τον κλάδο της βιομηχανίας έπεσε στις 0,5 μονάδες από 1,3 μονάδες τον Ιανουάριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 1,8 μονάδες.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 9,5 μονάδες έναντι 10,7 μονάδων τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 12,1 μονάδες

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -19 μονάδες αμετάβλητο σε σχέση με τη μέτρηση του Ιανουαρίου.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η βρετανική ιδιοκτήτρια της αλυσίδας ρουχισμού Primark, Associated British Foods Plc, κατέγραψε άνοδο πωλήσεων πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών παρά την αύξηση του κόστους ζωής στην Ευρώπη εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Primark αναμένεται να εμφανίσουν περιθώριο λειτουργικού κέρδους πάνω από 8% για το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Από το 2024 οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed 

gazzetta
gazzetta reader insider insider