Κέρδη στις ευρωαγορές για τη Δευτέρα, κόντρα στις ανησυχίες των επενδυτών

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στις ευρωαγορές για τη Δευτέρα, κόντρα στις ανησυχίες των επενδυτών
Στο επίκεντρο της προσοχής των αναλυτών βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σχετικά με τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων τους.

Ανοδικά πρόσημα καταγράφονται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αψηφούν το κλίμα ανησυχίας από την Ασία και τη χειρότερα εβδομάδα της Wall Street εντός του 2023.

Στο επίκεντρο της προσοχής των αναλυτών βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σχετικά με τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων τους ώστε να μειώσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Τα μάκρο που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες δείχνουν πως οι πιέσεις των τιμών ανακάμπτουν, αυξάνοντας την ανησυχία για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ερχόμενη Πέμπτη είναι μια κρίσιμη μέρα, καθώς θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους αναλυτές να αναμένουν στοιχεία για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,78% στις 460,90 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ανεβαίνει 1,08% στις 4.224 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,68% στις 7.931 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,55% στις 15.292 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 0,98% στις 7.256 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,90% στις 27.223 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 0,60% στις 27.123 μονάδες.

Μάκρο

Υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικούς κλίματος της Κομισιόν για την Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο καθώς διαμορφώθηκε στις 99,7 μονάδες έναντι 99,9 μονάδων τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 101 μονάδες.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης για τον κλάδο της βιομηχανίας έπεσε στις 0,5 μονάδες από 1,3 μονάδες τον Ιανουάριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 1,8 μονάδες.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 9,5 μονάδες έναντι 10,7 μονάδων τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 12,1 μονάδες

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -19 μονάδες αμετάβλητο σε σχέση με τη μέτρηση του Ιανουαρίου.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η βρετανική ιδιοκτήτρια της αλυσίδας ρουχισμού Primark, Associated British Foods Plc, κατέγραψε άνοδο πωλήσεων πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών παρά την αύξηση του κόστους ζωής στην Ευρώπη εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Primark αναμένεται να εμφανίσουν περιθώριο λειτουργικού κέρδους πάνω από 8% για το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Οι φονικοί σεισμοί έριξαν το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο - Μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider