Wall Street: Οριακές διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα μετά τα πρακτικά της Fed

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Οριακές διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα μετά τα πρακτικά της Fed
Έντονη μεταβλητότητα και διαδοχικές εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Έντονη μεταβλητότητα και διαδοχικές εναλλαγές προσήμων χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης στην αμερικανική αγορά, καθώς η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έδειξε πως οι Αμερικανοί χαράκτες της νομισματικής πολιτικής θεωρούν αναγκαίες νέες αυξήσεις των επιτοκίων ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σε επιτρεπτά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με μικρές απώλειες 84 μονάδων ή 0,26% στις 33.045 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,16% στις 3.991 μονάδες.

Στον αντίποδα, μικρά κέρδη της τάξης του 0,13% κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, κλείνοντας στις 11.507 μονάδες.

«Ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού - Ανάγκη για νέες αυξήσεις επιτοκίων»

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου, τα περισσότερα στελέχη της Fed επισήμαναν την ύπαρξη ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά όχι όσο χρειάζεται για να αποφευχθεί η ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια.

Στα πρακτικά υπογραμμίζεται ότι σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συμφώνησαν πως έπρεπε να γίνει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, και ότι λίγοι ήταν εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης. Παράλληλα, κάποιοι αξιωματούχοι τόνισαν πως μια «ανεπαρκώς περιοριστική» νομισματική πολιτική θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συγκράτηση του πληθωρισμού, γεγονός που δείχνει ότι είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν τα επιτόκια πάνω από το 5,1% που προέβλεπαν τον Δεκέμβριο.

Nωρίτερα, το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής της Fed στο Σ. Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ έδωσε «σήμα» για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων. Δήλωσε πως η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτικότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. «Πιστεύω πως οι αγορές υπερκοστολόγησαν μια ύφεση στο β' εξάμηνο του 2022 και στο α' εξάμηνο του 2023». Ο ίδιος πρόσθεσε πως για το σύνολο του 2023 οι ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή ανάπτυξη.

Επιχειρηματικά νέα

Η Intel ανακοίνωσε μεγάλη περικοπή στο μέρισμα προς τους μετόχους της, ύψους 65%, εν μέσω των πολιτικών μείωσης κόστους από τον αμερικανικό τεχνολογικό όμιλο. Το μέρισμα θα διαμορφωθεί σε 12,5 σεντ ανά μετοχή έναντι 36,5 σεντ ανά μετοχή, με ημερομηνία καταβολής την 1η Ιουνίου.

Η Coinbase, η οποία προχώρησε σε απολύσεις δύο φορές τον περασμένο χρόνο, είναι ανοιχτή σε περικοπές περισσότερων εάν καταστεί απαραίτητο για να βελτιωθεί η οικονομική απόδοση της εταιρείας, δήλωσε η CFO Alesia Haas. Η εταιρεία, η οποία προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, άλλαξε ταχύτητα όταν ανακοίνωσε αποτελέσματα την Τρίτη λέγοντας πως θέλει να επιστρέψει στην κερδοφορία. Η

Η εταιρεία συμβούλων McKinsey θα μειώσει το προσωπικό της κατά τουλάχιστον 2.000 εργαζομένους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Η αμερικανική εταιρεία, από τις μεγαλύτερες του κλάδου, απασχολεί το τρέχον διάστημα 45.000 ανθρώπους, επισημαίνει το πρακτορείο, από 28.000 πριν από πέντε χρόνια. Σύμφωνα με πηγές που δεν κατονόμασε το πρακτορείο, ο αριθμός των εργαζομένων που αφορά το σχέδιο ενδέχεται να αυξηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπούλαρντ (Fed): Καλύτερη των εκτιμήσεων η πορεία της οικονομίας - Προς νέες αυξήσεις των επιτοκίων

Εξαήμερο πτωτικό σερί για το πετρέλαιο

Πρακτικά Fed: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού - Ανάγκη για νέες αυξήσεις επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider