BofA: Το «μοιρασμένο» χαρτοφυλάκιο μετοχών/ομολόγων βρίσκεται σε υψηλά 32 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Το «μοιρασμένο» χαρτοφυλάκιο μετοχών/ομολόγων βρίσκεται σε υψηλά 32 ετών
Οι επενδυτές προτιμούν παραδοσιακά το 60/40, θεωρώντας πως μια πτώση στις μετοχές μπορεί να αντισταθμιστεί από άνοδο στην αγορά των ομολόγων.

Η κατηγορία των επενδυτών που περιγράφεται ως «60/40» (60% μετοχών και 40% ομολόγων) καταγράφει το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς από το 1991 στην αρχή του 2023 μετά από τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες που κατέγραψε το 2022, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America.

Όπως αναφέρει η BofA, το εν λόγω portfolio καταγράφει άνοδο 6,8% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ το portfolio 40% μετοχές - 60% ομόλογα σημειώνει άνοδο 6,5%.

Οι επενδυτές προτιμούν παραδοσιακά το 60/40, θεωρώντας πως μια πτώση στις μετοχές μπορεί να αντισταθμιστεί από άνοδο στην αγορά των ομολόγων που θεωρείται ως περισσότερο «ασφαλής».

Ωστόσο, αυτή η τάση αντιστράφηκε το 2022, καθώς ο ενισχυμένος πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών επηρέασαν αρνητικά τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα.

Τον Οκτώβριο του 2022 η BofA είχε αναφέρει πως το 60/40 κινείται προς τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες του τελευταίου αιώνα. Μετά από το ράλι στο τέλος του 2022, η εταιρεία διαχείρισης assets Vanguard εκτίμησε τον Δεκέμβριο πως το 2022 θα ήταν η χειρότερη χρονιά για το 60/40 από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στο επίκεντρο τα επιτόκια

Μέσα το 2023 τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα καταγράφουν ισχυρή άνοδο καθώς οι επενδυτές «πατούν» στις χαμηλότερες ενεργειακές τιμές και στην προσδοκία για χαλάρωση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, μετέδωσε το Reuters.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έφτασε σε υψηλό 7 μηνών στην αρχή του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας κέρδη 6,6% από την αρχή του 2023, ενώ ο δείκτης ομολόγων ETF της Vanguard καταγράφει κέρδη 2% από την αρχή του έτους.

Το θετικό κλίμα επηρέασαν αρνητικά τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σε ένα σημάδια για το ότι οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μπορούν να συνεχιστούν. Ο ETF της Vanguard έχει υποχωρήσει σχεδόν 1% από την περασμένη Παρασκευή.

Ακόμα, σύμφωνα με την BofA οι επενδυτές κατά την τελευταία εβδομάδα έχουν «σπρώξει» 7,4 δισ. δολαρίων στην αγορά των ομολόγων και έχουν «τραβήξει» 7,4 δισ. δολαρίων από την αγορά των μετοχών.

«Πιστεύουμε πως τα ομόλογα θα βιώσουν μια σκληρή δεκαετία αλλά θα επιστρέψουν στα κέρδη για το 2023» δήλωσε ο Μάικλ Χάρτνετ της BofA. «Πολύ απλά, όλοι αναμένουν πως η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της και αναμένουν πως οι πολιτικοί θα πανικοβληθούν και θα αρχίσουν νέα μέτρα στήριξης με το πρώτο σημάδι ύφεσης» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρυπτονομίσματα: Πτώση για bitcoin και ether καθώς «πυκνώνουν τα σύννεφα» για καταστολή στις ΗΠΑ

«Άλμα» για το πετρέλαιο, μετά τα σχέδια της Ρωσίας για μείωση παραγωγής - Πάνω από τα 86 δολ. το Brent

gazzetta
gazzetta reader insider insider