Μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων
Οι επενδυτές πήραν την σκυτάλη από την χθεσινοβραδινή άνοδο της Wall Street.

Κέρδη σημειώθηκαν κατά κύριο λόγο στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη με τους επενδυτές να λαμβάνουν την σκυτάλη από την χθεσινοβραδινή άνοδο της Wall Street, εν μέσω θετικής αποδοχής της ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ το βράδυ της Τρίτης.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης αναγνώρισε πως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, αλλά παράλληλα επανέλαβε την ανάγκη για νέες αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι «η Fed δεν πρόκειται να αλλάξει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό».

Κάνοντας μνεία στα τελευταία μάκρο για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι η Τράπεζα δεν ανέμενε ότι τα στοιχεία θα ήταν τόσο «ισχυρά». Ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, ακόμα και εάν η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή». Εντούτοις, έσπευσε να τονίσει πως η ισχυρή αγορά εργασίας καταδεικνύει ότι η Fed έχει «σημαντικό δρόμο μπροστά της» στις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού.

Το κλείσιμο των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,28% στις 459,46 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κινήθηκε οριακά στο +0,01% στις 4.209 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,22% στις 7.882 μονάδες, «αγγίζοντας« ενδοσυνεδριακά υψηλά
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,58% στις 15.410 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 0,18% στις 7.119 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,21% στις 27.176 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,59% στις 9.226 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Maersk στο βρετανικό χρηματιστήριο, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε πως περιμένει σημαντική πτώση των κερδών της για το σύνολο του 2023. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ομίλου με έδρα τη Δανία, τα EBITDA για το δ' τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 6,521 δισ. δολάρια έναντι 7,99 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας ανέμεναν να φτάσουν τα 6,59 δισ. δολάρια.

Πτώση και για τη Societe Generale, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2022 που έδειξαν πτώση σε ετήσιο επίπεδο. Παράλληλα, τα καθαρά τραπεζικά κέρδη αυξήθηκαν 4,0% στα 6,89 δισ. ευρώ. Η τράπεζα με έδρα το Παρίσι και τρίτη μεγαλύτερη στη Γαλλία επεσήμανε ότι το θετικό για την ίδια αποτέλεσμα, οφείλεται στις ισχυρές επιδόσεις στους τομείς της χρηματοδότησης και της παροχής συμβουλών στις παγκόσμιες αγορές καθώς και στην ανάπτυξη των διεθνών της δραστηριότητες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η TotalEnergies, παρά το ιστορικό υψηλό στα κέρδη της για το περασμένο έτος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα προσαρμοσμένα κέρδη για το σύνολο του περασμένου έτους έφτασαν τα 36,2 δισ δολάρια, ποσό διπλάσιο από αυτό του 2021.

Μάκρο

Συρρίκνωση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ιταλία για τον Δεκέμβριο του 2022 και σε μηνιαίο επίπεδο, καθώς μειώθηκαν 0,2% έναντι αύξησης 0,8% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση 0,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Maersk: Υποχώρηση στα κέρδη λόγω της μείωσης του κόστους μεταφορών - Μεγάλη επιδείνωση το 2023

Societe Generale: Καθαρά κέρδη 1,16 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο - Ξεπέρασε τις προσδοκίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider