Υποτιμά το νόμισμά του κατά 90% ο Λίβανος - 15.000 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποτιμά το νόμισμά του κατά 90% ο Λίβανος - 15.000 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μετατόπιση θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία, η οποία ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιεί το δολάριο.

Ο Λίβανος θα υιοθετήσει μια νέα επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία στις 15.000 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ από την 1η Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Ριάντ Σαλαμέχ.

Πρόκειται για υποτίμηση κατά 90% από την τρέχουσα επίσημη ισοτιμία που έχει παραμείνει αμετάβλητη για 25 χρόνια, μεταδίδει το Reuters.

Η μεταφορά από την παλιά ισοτιμία του 1.507 στο 15.000 παραμένει πάντως ακόμα πολύ μακριά από την παράλληλη αγορά, όπου η λίρα αλλάζει χέρια στα περίπου 57.000 ανά δολάριο την Τρίτη.

Η αλλαγή αυτή θα ισχύει για τις τράπεζες και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των ιδίων κεφαλαίων των ιδρυμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας το 2019.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μετατόπιση θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία, η οποία ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιεί το δολάριο και όπου οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται σύμφωνα με το επιτόκιο της παράλληλης αγοράς.

Οι εμπορικές τράπεζες «θα δουν το μέρος των ιδίων κεφαλαίων τους που είναι σε λίρες να μειώνεται μόλις μεταφραστεί σε δολάρια σε 15.000 αντί για 1.500» τόνισε ο Σαλαμέχ και πρόσθεσε πως προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία πέντε ετών «για να αποκαταστήσουν τις ζημίες που οφείλονται στην υποτίμηση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί «αναβοσβήνει» η λάμψη δολαρίου/ευρώ, αλλά σταθεροποιείται η ανοδική τάση του χρυσού

Δυναμικά στο 2023 οι ευρωαγορές - «Άλμα» 6,7% για τον Stoxx 600

Η Ευρωζώνη «γλυτώνει» την ύφεση παρά τον πληθωρισμό και τον πόλεμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider