Με κέρδη «κλείνει» ο Ιανουάριος στην Wall Street - Στην Fed το ενδιαφέρον

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κέρδη «κλείνει» ο Ιανουάριος στην Wall Street - Στην Fed το ενδιαφέρον
Κέρδη 1,7% και 4,6% αντίστοιχα τον Ιανουάριο οι Dow Jones και S&P 500. Προς την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο οδεύει ο Nasdaq.

Τελευταία ενημέρωση 20.56

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται την Τρίτη οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, οδεύοντας ολοταχώς προς το κλείσιμο ενός μήνα κατά τον οποίο αποκόμισαν ισχυρά κέρδη, χτίζοντας πάνω στο θετικό κλίμα που προκαλεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η αισιοδοξία πως η οικονομία των ΗΠΑ θα καταφέρει τελικά να γλιτώσει από την ύφεση.

Πλέον, το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 212 μονάδες ή 0,63% στις 33.929 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, ο οποίος κερδίζει 0,91% στις 4.054 μονάδες. Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος καταγράφει άνοδο 1,2% και διαμορφώνεται στις 11.530 μονάδες.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο, οι Dow Jones και S&P 500 ενισχύονται κατά 1,7% και 4,6% αντίστοιχα, χαράσσοντας πορεία για τον τρίτο μήνα με κέρδη στους τελευταίους τέσσερις, ενώ ο Nasdaq οδεύει προς την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο, καθώς ο Ιανουάριος τον βρίσκει υψηλότερα κατά 8,8%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, απώλειες άνω του 3% σημειώνει η μετοχή της Caterpillar μετά την ανακοίνωση των επιδόσεών της για το δ' τρίμηνο, ενώ στον αντίποδα κέρδη άνω του 6% καταγράφει ο τίτλος της General Motors, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 2% και η μετοχή της Pfizer, καθώς ο φαρμακευτικός κολοσσός εκτιμά πως οι πωλήσεις το 2023 θα μειωθούν κατά 33% σε σχέση με το 2022.

Μάκρο

Κάμψη κατέγραψε για τον πρώτο μήνα του 2023 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που καταρτίζει το think tank Conference Board. O δείκτης διαμορφώθηκε στις 107,1 μονάδες έναντι 109 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 109 μονάδες. Σημειώνεται πως για τον Δεκέμβριο ο δείκτης βρέθηκε σε υψηλό 11 μηνών.

Ταυτόχρονα, υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ για τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που καταρτίζει η S&P Case-Shiller. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε 0,54% έναντι πτώση 0,51% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 0,65%. Πρόκειται για τον 5ο συνεχόμενο μήνα πτώσης του πίνακα.

Τέλος, μικρότερη ανάπτυξη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο δείκτης αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους - ο οποίος μετρά το μισθολογικό κόστος- στις ΗΠΑ στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1% για το δ' τρίμηνο έναντι αύξησης 1,2% στο γ' τρίμηνο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet ανέμεναν μια αύξηση 1,1%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο δείκτης αυξήθηκε 5,1% για το σύνολο του 2022, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Eπιχειρηματικά νέα

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανήλθαν τα κέρδη της McDonald’s για το δ΄ τρίμηνο του 2022, με την αμερικανική εταιρεία να ωφελείται από τον υψηλό πληθωρισμό που «έδιωξε» τους καταναλωτές από τα εστιατόρια και τους οδήγησε στα μενού των ταχυφαγείων της. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφεται αυτή η τάση, με την διοίκηση της εταιρείας να αναμένει πως θα συνεχιστεί εντός του 2023, μετέδωσε το CNBC. Τα συνολικά έσοδα της McDonald’s διαμορφώθηκαν σε 5,93 δισ. δολάρια, οριακά μειωμένα κατά 1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Refinitiv ανέμεναν έσοδα 5,68 δισ. δολαρίων.

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα της Exxon Mobil για το δ' τρίμηνο του 2022, με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό να επηρεάζεται από την κάμψη των τιμών του πετρελαίου προς το τέλος του περασμένου έτους. Η εταιρεία ανακοίνωσε συνολικά έσοδα 95,42 δισ. δολαρίων έναντι 84,96 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του 2021, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα 97,34 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη της Exxon έφτασαν τα 12,75 δισ. δολάρια ή 3,09 δολάρια ανά μετοχή έναντι 8,87 δισ. δολαρίων ή 2,08 δολάρια ανά μετοχή στο δ' τρίμηνο του 2021. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 3,40 δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 3,29 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Σε 99 τράπεζες οι έλεγχοι των stress test για το 2023 - Μέχρι τέλη Ιουλίου τα αποτελέσματα

Χρυσός: Σε ρεκόρ από το 1967 οι αγορές των κεντρικών τραπεζών το 2022

Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση σε B από την Fitch ακολουθώντας τις άλλες 3 συστημικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider