Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη σε έναν «καυτό» Γενάρη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη σε έναν «καυτό» Γενάρη
Μια ήπια κατοχύρωση κερδών καταγράφεται στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο.

Μια ήπια κατοχύρωση κερδών καταγράφεται στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να «κάνουν ταμείο» σε ένα από τους πιο δυνατούς Ιανουάριους και μάλιστα σε μια αρκετά δύσκολη συγκυρία.

Η αγορά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει μέχρι στιγμής στο έτος και το ζητούμενο πλέον είναι να υπάρξει συνέχεια ειδικά από τη στιγμή που κοντοζυγώνει η ώρα για τις κάλπες.

Παράλληλα, τα βλέμματα στράφηκαν χθες στη Πειραιώς καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε πως το 2023 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς και φιλοδοξία της Διοίκησης είναι να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων άνω των 45 σεντς ανά μετοχή και με ελάχιστη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10%. Στόχος για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο είναι να ενισχυθεί άνω του 2%, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να αυξηθούν γύρω στο 0,6%, ο δείκτης κόστους προς βασικά έσοδα να υποχωρήσει κάτω του 42% (επιπλέον επαναλαμβανόμενη οργανική μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 2% φέτος, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, με σχεδιαζόμενη νέα εθελούσια έξοδο) και τα κεφάλαια να ενισχυθούν οργανικά κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

Επίσης, στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών προχώρησε η Fitch μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «BB+» με σταθερό outlook την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε «BB-» από «B+» και την αξιολόγησης βιωσιμότητα (VR) σε «bb-» από «b+» προηγουμένως, με το outlook να είναι σταθερό. Επιπλέον, η Fitch αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Alpha Bank σε «B+» από «B» και την αξιολόγησης βιωσιμότητα (VR) σε «b+» από «b» προηγουμένως, με σταθερό outlook.

Από την άλλη, στις κρίσιμες αποφάσεις που θα λάβει εκ νέου η Fed στρέφονται οι αγορές, καθώς πρόκειται για ένα εκ των πιο σημαντικών γεγονότων που σηματοδοτεί και διαμορφώνει την τάση και τα χαρακτηριστικά της επόμενης κίνησης της «μητέρας των αγορών».

Από την άλλη, στην ΕΚΤ ασκούνται έμμεσα πιέσεις για συνέχιση των επιθετικών κινήσεων καθώς ο πληθωρισμός σε Ισπανία και Γαλλία δείχνει να λαμβάνει πιο επίμονα χαρακτηριστικά διατήρησης σε υψηλά επίπεδα.

Στο ΧΑ, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 876 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 994 και τις 968 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 1.035 και τις 1.104 μονάδες.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μια ήπια πτώση κατά 0,08% στις 1.023,18 μονάδες, με τον τζίρο στα 9,56 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,25% στις 2.478,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 759,39 μονάδες με οριακή πτώση.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,16% στα 1,21 ευρώ, η ΕΤΕ βρίσκεται στο -0,51%, η Eurobank ενισχύεται κατά 0,71% στα 1,21 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,11% και στα 1,873 ευρώ.

Κατοχύρωση κερδών σε ΔΕΗ και Μυτιληναίο, αλλά και σε ΜΟΗ, Jumbo και ΟΤΕ. Ισχυρές πιέσεις ασκούνται εκ νέου στην Ελλάκτωρ που υποχωρεί κατά 3,37%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 4 λεπτά ανά KWh η επιδότηση Φεβρουαρίου – Μόνο bonus για τις μεγαλύτερες κλίμακες κατανάλωσης

Εισφορές: Πόσο αυξάνονται οι κλίμακες για σύνταξη, υγεία και επικούρηση για το 2023 - Αναλυτικοί πίνακες

gazzetta
gazzetta reader insider insider