Συνεχίζουν «πράσινες» οι ευρωαγορές: Μικρά κέρδη πριν από τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζουν «πράσινες» οι ευρωαγορές: Μικρά κέρδη πριν από τα επιτόκια
Στο «πράσινο» τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες και τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Οι ευρωαγορές κατέγραψαν κέρδη την Παρασκευή, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, αφού τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα ενόψει και των αποφάσεων για αύξηση των επιτοκίων από ΕΚΤ και ΒοΕ που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, στο επενδυτικό μικροσκόπιο βρίσκονται και τα εταιρικά κέρδη που κυκλοφόρησαν ευρέως την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ ενθαρρυντική ήταν η έκθεση που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σύμφωνα με την οποία η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 0,2% για το 2023 έναντι εκτίμησης για ύφεση 0,4% στις προβλέψεις του υπουργείου το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται πως το μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου «έτρεξε» με ρυθμό 2,9% για το δ' τρίμηνο έναντι 3,2% στο γ΄ τρίμηνο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 2,6%.

Ακόμα, περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ δείχνουν τα στοιχεία του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) για τον Δεκέμβριο του 2022, εν μέσω της αναμονής των αγορών για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Ο γενικός δείκτης PCE διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5% για τον Δεκέμβριο έναντι 5,5% τον Νοέμβριο και εντός των προβλέψεων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για την ηπιότερη μέτρηση του δείκτη των τελευταίων 15 μηνών.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, έρευνα του Bloomberg ανάμεσα σε 46 οικονομολόγους, προβλέπει δύο διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι τον Μάιο ενώ το επιτόκιο θα διατηρηθεί στη συνέχεια στο 3,25% για περίπου ένα χρόνο έως ότου η επιβράδυνση της οικονομίας επιφέρει μια σειρά περικοπών, που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,26% στις 455 μονάδες
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,10% στις 4.178 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακά κέρδη 0,05% στις 7.765 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,11% στις 15.150 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε οριακή άνοδο 0,02% στις 7.097 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 0,83% στις 26.435 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 9.060 μονάδες με +0,27%

Μάκρο

Χαμηλότερη των προσδοκιών καταγράφηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, παρά τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η INSEE ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος έπεσε στις 80 μονάδες αυτόν τον μήνα, από την αναθεωρημένη μέτρηση των 81 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022. Δημοσκόπηση του Reuters ανάμεσα σε οικονομολόγους είχε προβλέψει αύξηση στις 83 μονάδες.

Περισσότερο από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η ισπανική οικονομία στο περυσινό δ΄ τρίμηνο, σε μία ένδειξη ανθεκτικότητας εναντίον του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους δανεισμού. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,2% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το INE, το γραφείο εθνικών στατιστικών.

Επιχειρηματικά νέα

Μειωμένα κέρδη ανακοίνωσε η H&M για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου του 2022, στη «σκιά» της εξόδου της από τη Ρωσία, αλλά και λόγω δαπανών που σχετίζονται με ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που δρομολόγησε και τις υψηλότερες τιμές των ενδυμάτων. Τα λειτουργικά έσοδα κατέγραψαν «βουτιά» της τάξης του 87% στα 821 δισ. κορώνες (80 εκατ. δολάρια), όπως ανακοίνωσε η σουηδική εταιρεία μόδας. Η εταιρεία, τον Νοέμβριο, είχε ανακοινώσει σχέδιο μείωσης του προσωπικού, στο πλαίσιο της πολιτικής περιορισμού των δαπανών, με απολύσεις 1.500 εργαζομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρέχουν να «φουλάρουν» με ρωσικό ντίζελ οι Ευρωπαίοι λίγο πριν το εμπάργκο

«Βγάζω 13.800 ευρώ τον μήνα και δουλεύω 3 ώρες ημερησίως» - Το «μυστικό» μίας 31χρονης

Κικίλιας: Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα θα φέρουν οι απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider