«Μαξιλάρι» πάνω από τις 1.000 μονάδες φτιάχνει το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαξιλάρι» πάνω από τις 1.000 μονάδες φτιάχνει το Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο
Νέα άνοδος για Aegean, Ελλάκτωρ. «Μαξιλάρι» πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 15:00

Η υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς συνεχίζεται καθώς μετά την τρίτη και αποφασιστική διάσπαση των 1.000 μονάδων το ΧΑ κινείται προς τις 1.035 μονάδες, άλλο ένα κρίσιμο τεχνικό όριο.

Η διάσπαση μάλιστα του τελευταίου επιπέδου θα φέρει μια κίνηση σταδιακά προς τις 1.104 μονάδες. Από την άλλη, μια σειρά κινδύνων καραδοκούν για να χαλάσουν το τρέχον «story» που διαμορφώνεται στο ΧΑ.

Νούμερο ένα σύμφωνα με αναλυτές είναι οι εκλογές και το αποτέλεσμα αυτών, με την ακραία πόλωση να δείχνει να κυριαρχεί σιγά σιγά. Η αβεβαιότητα πηγαίνοντας προς το δρόμο των εκλογών αρχίζει να ενισχύεται και αυτό σίγουρα προκαλεί μια νευρικότητα σε επενδυτές και χαρτοφυλάκια που ποντάρουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Συνεπώς, τα βλέμματα στρέφονται και στην σημερινή αξιολόγηση της Fitch. Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να κατευνάσει ορισμένες από τις ανησυχίες των οίκων αξιολόγησης, με τη Citi να μην αποκλείει μια αναβάθμιση σε «BB+», στην αυριανή αξιολόγηση. Ωστόσο, εκτιμά ότι η Fitch είναι πιο πιθανό να περιμένει μέχρι τις εθνικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν έως τον Ιούλιο.

Από την άλλη, νούμερο ένας πυλώνας ανόδου του ΧΑ είναι οι τράπεζες. Έτσι, παρά την ισχυρή ανοδική κίνηση που έχουν καταγράψει οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά το νέο έτος (10% - 25%), η Morgan Stanley εντοπίζει περαιτέρω ευκαιρίες εισόδου σε αυτές και μια δυναμική διατήρησης του «ράλι», υπό τη βάση της αναβάθμισης των κερδών και των φθηνών αποτίμησεων. Ο αμερικανικός οίκος ενσωματώνει μια υψηλότερη «γραμμή» στα επιτόκια, αυξάνοντας τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) κατά 6% περίπου κατά μέρο όρο για το εφετινό έτος, ενώ ξεκινά την κάλυψη και της μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Επιστρέφοντας στα εταιρικά αποτελέσματα, απάντηση στο ερώτημα εάν τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Mytilineos είναι διατηρήσιμα και στο μέλλον έδωσε ο επικεφαλής του ομίλου Ε. Μυτιληναίος παρουσιάζοντας τις επιδόσεις του 2022 στους αναλυτές. Όπως είπε το μεγάλο στοίχημα δεν είναι απλώς να διατηρηθούν τα μεγέθη σε αυτά τα επίπεδα, αλλά στόχος είναι να ξεπεράσει η Mytilineos το 1 δισ. ευρώ EBITDA κατ᾽ ελάχιστον. Αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους ρωτούν εάν μπορουμε να έχουμε διατηρήσιμα αποτελέσματα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος επιφυλάχθηκε να δώσει πιο αναλυτικές προβλέψεις για τα μεγέθη της εταιρείας στην τακτική ΓΣ της 1ης Ιουνίου.

Στο ταμπλό o Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,91% στις 1.013,10 μονάδες με τον τζίρο στα 43,859 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 0,96% στις 2.450,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαποδίδει ελαφρώς κατά 0,52% στις 748,49 μονάδες.

Στις τράπεζες και υπό τη συνοδεία της Morgan Stanley, η Alpha καταγράφει κέρδη 0,93%, με την ΕΤΕ να υποχωρεί ήπια κατά 0,56%, η Eurobank ενισχύεται κατά 1,15% στα 1,1875 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,25% και τα 1,82 ευρώ.

Επιπλέον παρά τα σενάρια που παίζονται γύρω από την πώληση της ΑΚΤΩΡ και τη διάψευση της διοίκησης της Ελλάκτωρ, η μετοχή της τελευταίας καταγράφει νέα άνοδο σήμερα κατά 1,38% στα 2,21 ευρώ.

Συνεχίζει την άνοδο και η Μυτιληναίος φτάνοντας πλέον στα 23,48 ευρώ (+1,56%), με τη ΔΕΗ στα 7,26 ευρώ. Αντίδραση των αγοραστών σε ΟΤΕ που ενισχύεται κατά 2,6% στα 14,98 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφουν ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την Aegean να ξεχωρίζει εκ νέου με ράλι 2,38% στα 6,44 ευρώ, όπως και o ΑΔΜΗΕ με ράλι 3,5% στα 1,94 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Δεκτό το ενδιαφέρον Μπάκου–Καϋμενάκη–Εξάρχου για συμμετοχή στην ΑΜΚ – Απούσα η Ellington από το χθεσινό ΔΣ

Συνέχεια στο «ράλι» των ελληνικών τραπεζών αναμένει η Morgan Stanley - Νέες τιμές στόχοι - Ξεκινά κάλυψη της Εθνικής

Mytilineos: Ο τελευταίος «κύκλος» και η «προίκα» πριν το πέρασμα στη νέα μορφή Κατασκευών, Παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider