Αντλεί 3,5 δισ. ευρώ το Δημόσιο μέσω του νέου δεκαετούς με επιτόκιο 4,28% - Ξεπέρασαν τα 21,9 δισ. ευρώ οι προσφορές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντλεί 3,5 δισ. ευρώ το Δημόσιο μέσω του νέου δεκαετούς με επιτόκιο 4,28% - Ξεπέρασαν τα 21,9 δισ. ευρώ οι προσφορές
Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το νέο δεκαετές ομόλογο λήξης 15 Ιουνίου του 2033, με το οποίο ο ΟΔΔΗΧ έκανε το πρώτο του φετινό βήμα στις αγορές.

Ισχυρή ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο δεκαετές ομόλογο λήξεως 15 Ιουνίου 2033, με το οποίο ο ΟΔΔΗΧ πραγματοποίησε το πρώτο του φετινό βήμα στις αγορές.

Το guidance τοποθετήθηκε στο Μid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι ένα επιτόκιο της τάξεως του 4,5% περίπου (κουπόνι 4,25%), υποχωρώντας ελαφρώς εν συνεχεία προς το 4,279% (Mid Swaps +165 μονάδες βάσης), καθώς η ζήτηση που καταγράφηκε από τα χαρτοφυλάκια ήταν ιδιαίτερα ισχυρή ξεπερνώντας τα 21,9 δισ. ευρώ. Συνεπώς, από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για 2,5 - 3 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ κινήθηκε «επιθετικότερα» αντλώντας 3,5 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της τρέχουσας έκδοσης κρίνεται επιτυχής σε ένα βαθμό καθώς ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε μέσω μίας κίνησης να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει το 50% σχεδόν του «funding plan» του για εφέτος.

Την έκδοση είχε αναλάβει να «τρέξει» ένα ισχυρό πλαίσιο διεθνών τραπεζών αποτελούμενο από τις Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale.

Ως προς το σκέλος της κατανομής για το δεκαετές ομόλογο, το 47% κατευθύνθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 27% σε τράπεζες, το 11% σε hedge funds, το 8% σε κεντρική τράπεζα και επίσημους φορείς και επενδυτές (CB/OI) ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 6% κατέληξε σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Επιπλέον, το 78% του ομολόγου κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και μόλις το 22% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Συγκεκριμένα, το 21% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το 16% με έδρα τη Γαλλία, σε χώρες της Ιβηρικής το 10%, και σε επενδυτές από άλλες χώρες, όπως την Ελβετία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και με τις σκανδιναβικές χώρες να ακολουθούν. Συνολικά, στο βιβλίο προσφορών συμμετείχαν 230 κωδικοί επενδυτών, με την υπερκάλυψη να φτάνει τις 6,2 φορές.

Να σημειωθεί πως η Société Générale αναμένει μια εμπροσθοβαρή βάση και κατεύθυνση από τον ΟΔΔΗΧ κατά το φετινό έτος. Μετά τη σημερινή έκδοση (την όποια είχε επισημάνει ο γαλλικός οίκος), εκτιμά πως η επόμενη έκδοση θα διενεργηθεί προς το δεύτερο τρίμηνο μέσω μιας κοινοπρακτικής έκδοσης πενταετούς τίτλου για 2,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ προς το τρίτο τρίμηνο εκτιμάται πως θα υπάρξει μια πιο μακράς διάρκειας έκδοση πάλι σε ένα αντίστοιχο εύρος άντλησης κεφαλαίων.

Από την άλλη, προς το δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα θα επιχειρηθεί η έκδοση ενός «πράσινου» ομολογιακού τίτλου δεκαετούς ή εικοσαετούς διάρκειας για ακόμη 2,5 δισ. ευρώ.

Ευρύτερα, ο ΟΔΔΗΧ στο βασικό του σενάριο και σε ότι αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης για το νέο έτος εκτιμά πως θα αποπληρωθούν χρεολύσια 7,2 δισ. ευρώ, τόκοι ύψους 4,7 δισ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση του πλεονάσματος να φτάνει στα 1,7 δισ. ευρώ, την προεξόφληση εντόκων γραμματίων και διμερών δανείων να διαμορφώνεται στα 0,8 δισ. ευρώ και την κάλυψη άλλων αναγκών στα 4,3 δισ. ευρώ. Έτσι, οι τελικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για το 2023 αναμένεται να φτάσουν τα 15,4 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παρέμειναν κοντά στο 15% του ΑΕΠ το 2022, ήτοι πλησίο του μέρου όρου των κρατών της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ιρλανδία) και θα παραμείνουν αρκετά χαμηλότερα από το 15% το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης για το 2023, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά πως οι εισροές από την ΕΚΤ, το RRF, την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE θα διαμορφωθούν συνολικά στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 2,2 δισ. ευρώ, με μια αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 0,8 δισ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως θετικό «σήμα» ως προς τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία έστειλε η Moody's, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημοσιονομική εικόνα αλλά και στην πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη δημοσίου χρέους.

Ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνει πως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Κροατία αναμένεται να εμφανίσουν για εφέτος χαμηλότερο επίπεδο χρέους συγκριτικά με το 2019. Μάλιστα, σε αυτή τη χρονική βάση, η μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι μία από τις υψηλότερες παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 162,9%. Παράλληλα, βελτιωμένη είναι η εικόνα και στο σκέλος του δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Από τη δική της πλευρά, η Barclays, τόνισε προσφάτως πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σχετίζονται κυρίως με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Το κεντρικό ερώτημα περιστρέφεται γύρω από το περιθώριο ασυνέχειας της τρέχουσας πολιτικής κατεύθυνσης, καθώς αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, με τον «πήχη» να τίθεται σχετικά υψηλά για μια μονοκομματική πλειοψηφία. Αυτό εγείρει την πιθανότητα ενός αριστερού συνασπισμού με αφετηρία από την αριστερά προς το κέντρο που μπορεί να αποτρέψει μια δεύτερη κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις).

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια ασυνέχειας είναι αρκετά χαμηλότερα συγκριτικά με το 2015 ακόμη και σε αυτό το (απίθανο) σενάριο. Αυτό οφείλεται στην ευρύτερη κίνηση της εγχώριας πολιτικής σκηνής προς το κέντρο και της ανάγκη για έναν πιο περιεκτικό συνασπισμό παραδοσιακών κεντροαριστερών κομμάτων (όπως το ΠΑΣΟΚ).

Ένας άλλος κίνδυνος φυσικά, είναι η φυγή των επενδυτών από τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, εξαιτίας τυχόν νέων ανησυχιών που εγείρονται για τη νέα θέση της Ιταλίας. Ωστόσο, με την ΕΚΤ να διαθέτει τα εργαλεία» και τους μηχανισμούς για την αποφυγή ενός φαινομένου κατακερματισμού και του γεγονότος ότι τα spreads στην περιφέρεια έχουν συμπεριφερθεί αρκετά σωστά και ορθολογικά παρά τον αρκετά «επιθετικό» τόνο της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, τα πιο μακροπρόθεσμης λήξης ελληνικά κρατικά ομόλογα φαίνονται φθηνά, όπως εκτιμά η Barclays.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχεια στο ράλι των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» η Goldman Sachs - Αναβαθμίζει Πειραιώς - Νέες τιμές στόχοι

Συστάσεις από τον SSM στις τράπεζες για σύνεση στις νέες χορηγήσεις- Τα μηνύματα που κομίζει ο Α. Ένρια στην Αθήνα

Ήρθε η ώρα των αυξήσεων στις συντάξεις 1,7 εκατ. δικαιούχων - «Κλειδί» η προσωπική διαφορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider