Στο «ραντάρ» της Barclays η Ελλάδα με φόντο τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «ραντάρ» της Barclays η Ελλάδα με φόντο τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα
Την κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει να βολιδοσκοπεί πλέον και η Barclays, με φόντο τη διενέργεια των εθνικών εκλογών αλλά και την προσπάθεια επιστροφής της οικονομίας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Την κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει να βολιδοσκοπεί πλέον και η Barclays, με φόντο τη διενέργεια των εθνικών εκλογών αλλά και την προσπάθεια επιστροφής της οικονομίας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο βρετανικος οίκος φαίνεται να εντάσσει το πλαίσιο και την πορεία της εγχώριας οικονομίας, στις κορυφαίες επενδυτικές ενότητες για το 2023 (μέσω του τέλους της λιτότητας στην Ευρωζώνη) δίνοντας μάλιστα μεγαλύτερο βάρος και έμφαση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ευρύτερα, όπως επισημαίνει, η Ευρώπη διανύει και πάλι μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, με το «business model» της να μετασχηματίζεται στη βάση της αναδιαμόρφωσης των «γραμμών» του ενεργειακού εφοδιασμού, στις επενδυτικές δαπάνες που απαιτούνται για την «πράσινη» ενεργειακή της μετάβαση και ασφάλεια, στις αυξημένες αμυντικές δαπάνες και στον περιορισμένο χώρο για μια περαιτέρω αναπτυξιακή δυναμική. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέρος αυτής της μετάβασης θα απαιτήσει ασθενέστερα δημοσιονομικά και εξωτερικά ισοζύγια, με τις πολιτικές λιτότητας που επικράτησαν κατά την περασμένη δεκαετία να αποτελούν, προς ώρας τουλάχιστον, παρελθόν, κάτι που έχει υποστηρίζει ιδιαίτερα μερικές οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η Ελλάδα, ειδικότερα, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής μέχρι μιας ιδιαίτερα θετική επίδοση ως προς το σκέλος της οικονομικής ανάπτυξης (συμπεριλαμβανομένης της ποιοτικής μεταβλητής της ανάπτυξης), με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να αυξάνονται ραγδαία. Πέραν αυτού, κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται να επιταχυνθεί και η ζήτηση για τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου σε συνδυασμό με άλλα θετικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους και της δομής χρηματοδότησης (άφθονα ταμειακά διαθέσιμα, χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες για μεγάλο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης του χρέους με χαμηλά σταθερά επιτόκια και μια ευνοϊκή δομή καθώς το μεγαλύτερο τμήμα κατέχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), μπορεί να επιφέρει το πέρασμα προς την επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης όπου υπάρχει η γενικότερη αίσθηση πως έχει καθυστερήσει αρκετά, όπως τονίζει η Barclays.

Barclays

Αυτό σημείωσε άλλωστε πρόσφατα και η Fitch, επισημαίνοντας πως οι δείκτες διακυβέρνησης και ανθρώπινης ανάπτυξης της Ελλάδας, καθώς και το κατά κεφαλήν εισόδημά της, βρίσκονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα κράτη που βρίσκονται χαμηλότερα από το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη που θα οδηγούσε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επέτρεπε και θα οδηγούσε σε μια πιο διαρθρωτική ανακατανομή για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από θεσμικούς επενδυτές, ανοίγοντας το δρόμο για μια σύγκλιση προς τα επίπεδα των αποδόσεων των πορτογαλικών τίτλων.

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σχετίζονται κυρίως με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Το κεντρικό ερώτημα περιστρέφεται γύρω από το περιθώριο ασυνέχειας της τρέχουσας πολιτικής κατεύθυνσης, καθώς αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, με τον «πήχη» να τίθεται σχετικά υψηλά για μια μονοκομματική πλειοψηφία. Αυτό εγείρει την πιθανότητα ενός αριστερού συνασπισμού με αφετηρία από την αριστερά προς το κέντρο που μπορεί να αποτρέψει μια δεύτερη κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις).

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια ασυνέχειας είναι αρκετά χαμηλότερα συγκριτικά με το 2015 ακόμη και σε αυτό το (απίθανο) σενάριο. Αυτό οφείλεται στην ευρύτερη κίνηση της εγχώριας πολιτικής σκηνής προς το κέντρο και της ανάγκη για έναν πιο περιεκτικό συνασπισμό παραδοσιακών κεντροαριστερών κομμάτων (όπως το ΠΑΣΟΚ).

Ένας άλλος κίνδυνος φυσικά, είναι η φυγή των επενδυτών από τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, εξαιτίας τυχόν νέων ανησυχιών που εγείρονται για τη νέα θέση της Ιταλίας. Ωστόσο, με την ΕΚΤ να διαθέτει τα εργαλεία» και τους μηχανισμούς για την αποφυγή ενός φαινομένου κατακερματισμού και του γεγονότος ότι τα spreads στην περιφέρεια έχουν συμπεριφερθεί αρκετά σωστά και ορθολογικά παρά τον αρκετά «επιθετικό» τόνο της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, τα πιο μακροπρόθεσμης λήξης ελληνικά κρατικά ομόλογα φαίνονται φθηνά, όπως εκτιμά η Barclays.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider