Κόντρα στο «πνεύμα» του profit taking και της Ευρώπης το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα στο «πνεύμα» του profit taking και της Ευρώπης το Χρηματιστήριο
Προς τις 1.000 μονάδες αρχίζει να κοιτάζει καλύτερα το Χρηματιστήριο.

Και όμως το κλίμα αρχίζει να αλλάζει στο Χρηματιστήριο καθώς οι επιθετικές πωλήσεις που υλοποιούντουσαν μετά τα ράλι σε επιμέρους μετοχές δίνουν τη θέση τους σε ένα σταδιακό χτίσιμο θέσεων που αφορά κυρίως τις τράπεζες και άλλα βαριά χαρτιά της αγοράς.

Άρα ιδιαίτερο θετικό είναι το γεγονός πως το όποιο profit taking πραγματοποιήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση, έγινε αρκετά προσεκτικά, ενώ ευρύτερα η αγορά δείχνει πλέον να διεκδικεί με αξιώσεις τις 1.000 μονάδες, ειδικά έαν βελτιωθεί ελαφρώς το έξωθεν κλίμα!

Όπως ανέλυε το insider.gr μπορεί η τάση της χαμηλής ρευστότητας, της ισχνής συναλλακτικής δραστηριότητας, των δημοσιων προτάσεων και των περιορισμένων IPOs που έχουν υλοποιηθεί, να συνεχίζει να αποτελεί το μελανό σημείο στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της εγχώριας αγοράς, ωστόσο η συμπεριφορά της και η προσπάθεια διαφοροποίησής της σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε, αποτελούν σημεία κατατεθέν.

Πέραν ωστόσο των κινήσεων που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, ύπηρξαν κλάδοι και μετοχές που υπό το πρίσμα του «stock picking» κατάφεραν να υπεραποδώσουν, προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια που επέλεξαν να λάβουν μία θέση. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά συνέπεια, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τον πρωταγωνιστή της ευρύτερης αναρρίχησης της αγοράς με ορίζοντα την ανακατάληψη των πολυετών υψηλών, την απόδειξη μεταστροφής αλλά και του «μαγνήτη» προβολής και ενίσχυσης του εγχώριου επενδυτικού «story».

Επιπλέον, την «overweight» σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί η HSBC στη βάση της στρατηγικής που χαράζει ως προς τα funds του εξωτερικού που ειδικεύονται στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.

Σημαντική εξέλιξη για την πορεία ευρύτερα των αγορών είναι το πως θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τη Goldman Sachs να αναμένει μια ελαφρώς ηπιότερη κίνηση από τη Fed στα επιτόκια.

Η εικόνα στο ταμπλό - Ράλι για Τιτάν - Πειραιώς

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μια ήπια πτώση της τάξεως του 0,06% στις 962,22 με τον τζίρο να δείχνει μια καλύτερη εικόνα φτάνοντας στα 82,054 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,27% στις 2.334,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έβγαλε άμυνες κλείνοντας στις 701,68 μονάδες με οριακή πτώση 0,01%.

Η Alpha Bank μετά το χθεσινό ράλι που ξεπέρασε το 7% έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,44% στα 1,14 ευρώ, ενώ ήπιο profit taking καταγράφηκε και στην ΕΤΕ που έκλεισε στο -0,58% και στα 3,948 ευρώ. Στο -0,52% η Eurobank, αλλά με κέρδη 3,46% η Πειραιώς που έφτασε πλέον στα 1,614 ευρώ.

Κόντρα στο ρεύμα η Τιτάν με επενδυτές να κινητοποιούνται βλέποντας πως αποτελεί ένα χαρτί που έχει μείνει πίσω, καταγράφοντας ράλι αντίδρασης 4,56% στα 13,36 ευρώ.

Ήπιότερες θετικές κινήσεις σε Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ αλλά και σε μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Ήπιες πιέσεις σε Lamda, ΔΕΗ, ΜΟΗ, Intrakat, και ΕΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Τι κρύβει ο δρόμος προς τα νέα υψηλά - Η επόμενη κίνηση για τις τράπεζες

ΟΟΣΑ: Εύσημα για την πρόοδο και 14 συστάσεις προς την Ελλάδα – Αυξήστε το φόρο στα μερίσματα για ελαφρύνσεις στην μεσαία τάξη

Οι φορο-λογαριασμοί του 2023 για 6,5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider