Στα «ραντάρ» της HSBC παραμένουν οι ελληνικές μετοχές και οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «ραντάρ» της HSBC παραμένουν οι ελληνικές μετοχές και οι τράπεζες
Την «overweight» σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί η HSBC στη βάση της στρατηγικής που χαράζει ως προς τα funds του εξωτερικού που ειδικεύονται στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.

Την «overweight» σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί η HSBC στη βάση της στρατηγικής που χαράζει ως προς τα funds του εξωτερικού που ειδικεύονται στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.

Όπως επισημαίνει ο βρετανικός οίκος αν και η διεύρυνση των spreads στην Ευρωζώνη αποτελούσε ανέκαθεν ένα «βαρίδι» για τις μετοχές, ωστόσο τα εγχώρια μακροοικονομικά μεγέθη είναι ισχυρά, καθώς μετά από μια μακρά ύφεση, οι μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές αποτελούν μια φωτεινή ένδειξη. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο John Lomax επικεφαλής στρατηγικής για την HSBC στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές, διαθέτει ένα ισχυρό υπόβαθρο κοσμικής εγχώριας ζήτησης και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να θεωρηθεί να επωφεληθεί από το πλαίσιο της απο-παγκοσμιοποίησης.

Ταυτόχρονα, οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, κατά τον ίδιο, με τις τράπεζες να συνεχίζουν σε ένα ρυθμό ανάκαμψης παραμένοντας στο επίκεντρο του εγχώριου επενδυτικού «story».

Συμφωνα με την FactSet, ο δείκτης FTSE διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 7,4x για το 2023, με τα EPS να αναμένεται πως θα υποχωρήσουν κατά 13,3% για εφέτος, μετά από άνοδο 75,1% που κατέγραψαν το 2022.

Από την άλλη, η τρέχουσα τοποθέτηση από τα GEMs funds είναι ελαφρώς χαμηλότερη έναντι του benchmark FTSE EM καθώς βρίσκεται στο 0,88 έναντι 0,94 ένα χρόνο πριν, 0,95 σε τριετή βάση και 2,18 που έχει φτάσει ως υψηλό (σε δεακετή βάση).

Να υπενθυμίσουμε παράλληλα πως το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην κορυφή για το 2022 μεταξύ διεθνών μετοχικών αγορών, καταγράφοντας άνοδο 6,6% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όταν ο S&P 500 «αποχαιρέτησε» το έτος από το -18,1%, ο Nasdaq από το -32,5% και ο DAX από το -12,3%.

Πέραν ωστόσο των κινήσεων που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, ύπηρξαν κλάδοι και μετοχές που υπό το πρίσμα του «stock picking» κατάφεραν να υπεραποδώσουν, προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια που επέλεξαν να λάβουν μία θέση. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά συνέπεια, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τον πρωταγωνιστή της ευρύτερης αναρρίχησης της αγοράς με ορίζοντα την ανακατάληψη των πολυετών υψηλών, την απόδειξη μεταστροφής αλλά και του «μαγνήτη» προβολής και ενίσχυσης του εγχώριου επενδυτικού «story».

Στη βάση των θετικών μακροοικονομικών δεδομένων που απορρέουν ακόμη από τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, στους χαμηλούς δείκτες αποτίμησης, στο ότι έχουν αφήσει πίσω τους το μεγαλύτερο μέρος των δυσκολιών της εξυγίανσης και στην επερχόμενη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών δείχνουν να έχουν επιστρέψει στα «ραντάρ» των διεθνών funds αλλά κυρίως να «εγκαθιδρύονται» στις επιλογές των χαρτοφυλακίων με πιο μακρύ ορίζοντα τοποθετήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Τι κρύβει ο δρόμος προς τα νέα υψηλά - Η επόμενη κίνηση για τις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider