Η βρετανική στερλίνα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της ανόδου του γιεν το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η βρετανική στερλίνα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της ανόδου του γιεν το 2023
Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» την στερλίνα ενόψει της επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας, την ώρα που η υπέρ του δέοντος χαλαρή νομισματική της Ιαπωνίας φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Λίγα από τα νομίσματα των μεγάλων οικονομιών αναμένεται να... υποφέρουν από την άνοδο του ιαπωνικού γιεν εντός του 2023 όσο η βρετανική στερλίνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» την στερλίνα ενόψει της επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας, την ώρα που η -υπέρ του δέον- χαλαρή νομισματική της Ιαπωνίας φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, ωθώντας το γιεν σε επίπεδα που δεν είχα δει έναντι του δολαρίου από τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόδοση μεταξύ του βρετανικού και του ιαπωνικού 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί κοντά στις 10 μονάδες από τον Δεκέμβριο, όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) συντάραξε τις αγορές, με μία απρόσμενη τροποποίηση στον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων (Yield Curve Control) που επιτρέπει στα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξηθούν περαιτέρω.

Η στερλίνα έχει υποχωρεί 3% έναντι του γιεν μετά την κίνηση της BoJ. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των νομισμάτων των 10 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου και αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το βρετανικό νόμισμα.

Ο Κιτ Τζιουκς, αναλυτές συναλλάγματος στην Societe Generale, δήλωσε πως «δεν μπορώ να δω τη στερλίνα να ξεπερνά το γιεν το 2023 χωρίς να συμβεί κάτι συνταρακτικό», με τον ίδιο να προβλέπει πως η ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων μπορεί να φτάσει στα 120 γιεν ανά 1 στερλίνα.

Η ισοτιμία έφτασε στα 158 γιεν για 1 στερλίνα τον Δεκέμβριο, χαμηλό 3 μηνών. Η Τζέιν Φόλεϊ, αναλύτρια της Radobank, είπε πως η ισοτιμία μπορεί να φτάσει στο 150 εάν η BoJ αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της, κίνηση που αναμένεται από το β' εξάμηνο του 2023. Στερλίνα και γιεν δεν έχουν «δει» αυτά τα επίπεδα από το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στις τιμές εισαγωγών τον Νοέμβριο

Κίνα: Προς χαλάρωση η απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider