Ισχυρή μεταβλητότητα στην Wall Street με το βλέμμα σε επιτόκια και πληθωρισμό

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή μεταβλητότητα στην Wall Street με το βλέμμα σε επιτόκια και πληθωρισμό
Tο «ανοδικό διάλειμμα» της Πέμπτης δεν στάθηκε αρκετό ώστε να επαναφέρει την αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους.

Τελευταία ενημέρωση 21.05

Μικτά πρόσημα καταγράφονται την Παρασκευή στους κυριότερους δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς το «ανοδικό διάλειμμα» της Πέμπτης δεν στάθηκε αρκετό ώστε να επαναφέρει την αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους, οι οποίοι αναμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο πεδίο των επιτοκίων, σε μία προσπάθεια τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων, που έχουν φέρει την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη στο χείλος της ύφεσης.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 79 μονάδες ή 0,23% στα επίπεδα των 33.702μονάδων, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 χάνει 0,07% στις 3.960 μονάδες.

Οριακές διακυμάνσεις, τέλος, για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, που καταγράφει μικρή άνοδο 0,07% στις 11.089 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι δείκτες της Wall Street καταγράφουν σημαντική πτώση, με τον Dow Jones μέχρι στιγμής να υποχωρεί κατά 2%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq χάνουν 2,7% και 3,3% αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, απώλειες άνω του 7% σημειώνει η μετοχή της Lululemon μετά την υποβάθμιση των προβλέψεών της για το δ' τρίμηνο, ενώ κέρδη σχεδόν 5% σημειώνει ο τίτλος της Bath & Body Works, στον απόηχο της αύξησης του ποσοστού που κατέχει ο επενδυτής Dan Loeb στην εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να αναμένουν μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στις 50 μονάδες βάσης, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

Μάκρο

Κάμψη παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο αλλά με ρυθμό που κινήθηκε πιο αργά από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο τα στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν την επιτοκιακή πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) διαμορφώθηκε στο 7,4% έναντι 8% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,2% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Ο δομικός PPI -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,2% από 6,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Ταυτόχρονα, σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία για το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MCSI) για το μήνα Δεκέμβριο ανήλθαν σε 59,1 έναντι 54,7 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης ήταν κατά πολύ υψηλότερος από το 56,5 που ανέμεναν οι αναλυτές, υποδηλώνοντας πως υποχωρούν οι ανησυχίες των Αμερικανών για την πορεία της οικονομίας παρά τη συνεχιζόμενη δυσχερή διεθνή συγκυρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Twitter: Ο Έλον Μασκ «ξεφορτώνεται» 1,5 δισ. ανενεργούς λογαριασμούς

TSMC: Αύξηση εσόδων 52% τον Νοέμβριο για τη μεγαλύτερη παραγωγό ημιαγωγών στον κόσμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider