Ευρωαγορές: Δεν ανακόπηκε η πτώση - Επιμένουν οι ανησυχίες για την ύφεση

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Δεν ανακόπηκε η πτώση - Επιμένουν οι ανησυχίες για την ύφεση
Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις αποφάσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Δεν κατάφεραν να «σπάσουν» το αρνητικό κλίμα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς η ανησυχία που υπάρχει για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας επιμένει, παρά τις ελπίδες για ανάκαμψη της ανάπτυξης με τις περαιτέρω χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα, που συνηγορούν υπέρ μιας αποκατάστασης της οικονομικής λειτουργίας στο δεύτερο ισχυρότερο ΑΕΠ στον κόσμο και σημαντικού εμπορικού εταίρου της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις αποφάσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις τους σε σχέση με τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων τους, κάτι που αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Fed.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αναμένουν ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων για το επόμενο 12μηνο και επιδείνωση της οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ.

Το κλείσιμο των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,47% στις 436,86 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 έχασε 0,48% στις 3.920 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,43% στις 7.489 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έγραψε απώλειες 0,59% στις 14.257 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,41% στις 6.660 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,09% στις 24.243 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,71% στις 8.292 μονάδες.

Μάκρο

Για το γ' τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο έναντι ανάπτυξης 0,8% από το α' στο β' τρίμηνο του 2022. Η αρχική μέτρηση της Eurostat για την ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο ήταν 0,2% όπως και των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε ετήσιο επίπεδο, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% έναντι ανάπτυξης 4,2% από το α' στο β' τρίμηνο. Η αρχική μέτρηση της Eurostat για την ετήσια ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο ήταν 2,1% όπως και των αναλυτών.

Οριακή συρρίκνωση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Σε μηνιαίο επίπεδο, η παραγωγή παρουσίασε πτώση 0,1% έναντι ανόδου 0,6% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 0,6%.

Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της εταιρείας real estate Halifax.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 2,3% έναντι πτώσης 0,4% τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της οικονομίας - Στο 0,3% για το γ' τρίμηνο

ΕΚΤ: Ενισχυμένο πληθωρισμό «βλέπουν» οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη για το 2023