Χρηματιστήριο: Ήπια επαναφορά στις 910 μονάδες με προσεκτικές κινήσεις - Νέα υψηλά για ΜΟΗ, Μυτιληναίο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ήπια επαναφορά στις 910 μονάδες με προσεκτικές κινήσεις - Νέα υψηλά για ΜΟΗ, Μυτιληναίο
Stock picking στο Χρηματιστήριο με αιχμή ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Μυτιληναίο. Αντίδραση σε Ελλάκτωρ.

Κυριάρχησε εκ νέου η υποτονικότητα κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να μην αναλαμβάνουν πρόσθετο ρίσκο και να προβαίνουν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, με το βλέμμα στο Λονδίνο.

Η Morgan Stanley με φόντο και το Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνει με το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναβάθμισε σε «overweight» από «equal-weight» τη σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές, με την Ελλάδα να παραμένει η πρωτιμώμενη επιλογή της για μια έκθεση στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΕΜΕΑ).

Η Ελλάδα, όπως τονίζει ο αμερικανικός οίκος, προσφέρει το καλύτερο προφίλ ανταμοιβής κινδύνου ανάμεσα σε όλες τις περιοχές που καλύπτει, με +29% περιθώρια μιας ανοδικής κίνησης στο βασικό του σενάριο, +61% στο «bull case» και -53% στο «bear case» με τις μετοχές που ξεχωρίζει με μια «οverweight» σύσταση να είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μεταρρυθμίσεις, την μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης, τη στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας έναντι της οξείας ενεργειακής κρίσης, αλλά και στα διλήμματα εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με τον Franck Petitgas, επικεφαλής της Morgan Stanley International, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά και στη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έχουν θέσει την οικονομία σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες το παρών έδωσαν πολλα funds, ακόμα και αυτά που δεν «κοιτάζουν» προς Ελλάδα, με την ευρύτερη δομή του Συνεδρίου να είναι διαμορφωμένη γύρω από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Την ίσια στιγμή τα περισσότερα ισχυρά funds θέλησαν να πάρουν μια πρώτη γεύση για το τι μελλει γενέσθαι με το ζήτημα του πολιτικού περιβάλλοντος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε πολλά ζητήματα σχετικά με την οικονομία και τις επενδύσεις δίνοντας παράλληλα μεγάλο βάρος και στις αξιολογήσεις των ξένων οίκων για την εγχώρια οικονομία.

Από την άλλη, η Goldman Sachs έθεσε υψηλότερο στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 995 μονάδες από 900 μονάδες που ανέμενε τον Σεπτέμβριο, με την αγορά να βρίσκεται στις 900 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 10,55% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Παράλληλα, το κατώφλι του MSCI Greece Standard θα περάσει και επίσημα η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής. Συνεπώς η εγχώρια αγορά θα εκπροσωπείται από 9 μετοχές. Συγκεκριμένα, παρουσία στο δείκτη έχουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίος.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,53% στις 911,91 μονάδες, με τον τζίρο στα 59,33 εκατ. ευρώ και με πακέτα ύψους 4,92 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,61% στις 2.218,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε εν τέλει με ήπια άνοδο 0,33% στις 649,77 μονάδες.

Στις τράπεζες, με κέρδη 0,78% έκλεισε η ΑΛΦΑ στα 1,03 ευρώ, με τη Eurobank να ενισχύεται κατά 0,37% και την ΕΤΕ κατά 0,27%. Πτωτικά η Πειραιώς στο -0,67% και στα 1,419 ευρώ.

Ευρύτερα στα blue chips έβγαλαν αντίδραση ΔΕΗ (1,67%) και Ελλάκτωρ (2,37%), ενώ περαιτέρω ώθηση έλαβε η Μυτιληναίος που έφτασε στα 17,89 ευρώ και σε νέα υψηλά.

Συνεχίζει απτόητη το ράλι της η ΜΟΗ με κέρδη 2,94% σήμερα φτάνοντα σε ιστορικά υψηλά και στα 19,25 ευρώ.

Κέρδη εξίσου και για τα ΕΛΠΕ με ράλι 3,5% στα 7,09 ευρώ.

Ήπια ανοδικά ΟΠΑΠ, Titan, Τέρνα Ενεργειακή με καλό όγκο και ΕΥΔΑΠ.

Με ανρητικό πρόσημο έκλεισαν Viohalco, ElvlaHalcor, και ΕΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες στους επενδυτές στο Λονδίνο

«Overweight» για τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley - Οι 4 κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Εφορία: Προσφυγές με λίγα κλικ για φόρους και πρόστιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider