«Overweight» για τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley - Οι 4 κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Overweight» για τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley - Οι 4 κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Σε «overweight» από «equalweight» αναβάθμισε τη σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley, με την Ελλάδα να παραμένει η πρωτιμώμενη επιλογή της στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΕΜΕΑ).

Σε «overweight» από «equal-weight» αναβάθμισε τη σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley, με την Ελλάδα να παραμένει η πρωτιμώμενη επιλογή της για μια έκθεση στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΕΜΕΑ).

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η ανάκαμψη στον εγχώριου μακροοικονομικού περιβάλλοντος συνεχίζεται, με τους οικονομολόγους του να αναμένουν μια σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια τεχνική ύφεση (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη), χάρη, μεταξύ άλλων παραγόντων, στη στήριξη που απορρέει από την αρκετά καλά στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή του RRF, αναμένοντας πως το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,1% το 2023 και κατά 1,9% το 2024.

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται συνολικά σε 30,5 δισ. ευρώ, περίπου 16,7% του ΑΕΠ του 2021, και περιλαμβάνει έως και 106 επενδυτικά έργα σε υποδομές, ενεργειακή απόδοση, ηλεκτρική ενέργεια και ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, και 67 μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλές από τις διαρθρωτικές οικονομικές προκλήσεις της χώρας, όπως προσδιορίζονται από τις συστάσεις της Κομισιόν. Συνολικά, το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ έως και κατά 6,9% έως το 2026, με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Morgan Stanley

Ως προς το σκέλος μετοχών η Morgan Stanley προτιμά τις τράπεζες, δεδομένου του σχετικά ισχυρού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία τους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τους μειωμένους κινδύνους ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, μετά την εξυγίαnση των ισολογισμών τους.

Η Morgan Stanley είχε υποστήριξει πρόσφατα πως η ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων των ελληνικών τραπεζών μόλις ξεκίνησε, και πρόκειται να διευρυνθεί περαιτέρω εξαιτίας των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ (τα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 2,5% το 2023), με το όφελος να ξεπερνά τις υψηλότερες προβλέψεις λόγω των ασθενέστερων κινδύνων ποιότητας του ενεργητικού. Η Ελλάδα, όπως τονίζει ο αμερικανικός οίκος, προσφέρει το καλύτερο προφίλ ανταμοιβής κινδύνου ανάμεσα σε όλες τις περιοχές που καλύπτει, με +29% περιθώρια μιας ανοδικής κίνησης στο βασικό του σενάριο, +61% στο «bull case» και -53% στο «bear case» με τις μετοχές που ξεχωρίζει με μια «οverweight» σύσταση να είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.

Από την άλλη, η εικονα που παρουσίασαν οι ελληνικές μετοχές από τις αρχές του έτους ήταν καλύτερες από αυτές άλλων αναπτυγμένων και αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών μετοχών που υποστηρίζονται από μια πολύ ισχυρή θετική αναθεώρηση κερδών για το 2022. Στο μέλλον, η Morgan Stanley αναμένει μάλιστα περαιτέρω αναβαθμίσεις. Για παράδειγμα, για τις τράπεζες, οι οποίες αποτελούν το 41% του δείκτη MSCI, αναμένει αύξηση των κερδών κατά μέσο όρο 11% περίπου χάρη στην επέκταση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων κατά την ενσωμάτωση των περαιτέρω αυξήσεων της ΕΚΤ το 2023.

Επιπλέον, παρά την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η Ελλάδα έναντι ευρύτερα της Ευρώπης, τα υψηλά discounts των μετοχών παραμένουν. Σε σύγκριση με την Ευρώπη, η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά discounts: 38% σε όρους P/E και 34% σε όρους μερισματικής απόδοσης για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ σε όρους P/BV (ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία) το discount φτάνει στο 51%.

Morgan Stanley

Σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές, επικρατεί κατά κύριο λόγο η ίδια τάση (33% ως προς τον δείκτη P/E και 39% στη βάσης της μερισματικής απόδοσης), ενώ σε όρους P/BV, το discount έχει περιοριστεί στη βάση της βελτίωσης του ROE (αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων). Τέλος, σε σύγκριση με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το premium της Ελλάδας έχει υποχωρήσει πρόσφατα και πλέον οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται στα ίδια επίπεδα σε όρους P/E, παρά τους χαμηλότερους ρυθμιστικούς κινδύνους στην Ελλάδα.

Morgan Stanley

Οι 4 κίνδυνοι για την «overweight» σύσταση που λαμβάνει η Morgan Stanley

Πολιτική αστάθεια: Η Ελλάδα αναμένεται να οδηγηθεί στις κάλπες το καλοκαίρι του 2023, αλλά δεν αποκλείεται η διεξαγωγή μιας προώρης εκλογικής αναμέτρησης εξαιτίας των εντεινόμενων ισχυρισμών περί ατασθαλίας (τηλεφωνικές παρακολουθήσεις). Με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να κατέχει τα ηνία, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν προς μια οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής της χώρας. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μέχρι στιγμής απορρίψει την πιθανότητα παραίτησής του και το βασικό σενάριο των οικονομολόγων της Morgan Stanley επικεντρώνεται στη διατήρηση της σημερινής κυβέρνησης μέχρι το τέλος της θητείας της.

Τουρισμός και αντίκτυπος στην ανάπτυξη του ΑΕΠ: Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για την πιο εποικοδομητική θέση των οικονομολόγων του επενδυτικού οίκου πηγάζει από την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τον τουριστικό κλάδο – περίπου το 15% του ΑΕΠ της. Ο υψηλότερος πληθωρισμός παγκοσμίως (κυρίως σε ΗΠΑ και Ευρώπη) πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών, η οποία τελικά θα επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές ροές και ως εκ τούτου το εγχώριο ΑΕΠ.

Μια ασθενέστερη, από το αναμενόμενο, απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα οδηγήσουν σε μια χαμηλότερη αναπτυξιακή δυναμική.

Βαθύτεροι κίνδυνοι ύφεσης στην Ευρωζώνη: Περισσότερες διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μείωναν περαιτέρω την δραστηριότητα και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωνόταν κατά 1% ετησίως το 2023, στο «bear case» των οικονομολόγων της Morgan Stanley. Ωστόσο, σε σχετική βάση, η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη να υπεραποδώσει έναντι των άλλων χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης δεδομένης της μικρότερης εξάρτησής της από το φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες στους επενδυτές στο Λονδίνο

Eurobank: Ξεπέρασε τα 840 εκατ. ευρώ η ζήτηση για το νέο ομόλογο, ύψους 300 εκατ. ευρώ - Το παρασκήνιο της έκδοσης

«Μισογεμάτο» βλέπει το «ποτήρι» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Deutsche Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider