Ευρωαγορές: Διευρύνεται το θετικό σερί - Σε υψηλό 5 μηνών ο γερμανικός DAX

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Διευρύνεται το θετικό σερί - Σε υψηλό 5 μηνών ο γερμανικός DAX
Στο «πράσινο» τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Mε το «δεξί» η Δευτέρα για τις ευρωαγορές, που πήραν την σκυτάλη από τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, με φόντο το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ έπειτα και τον πληθωρισμό για τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε πιο ήπιες αυξήσεις των επιτοκίων, μία διάθεση που βέβαια έσπευσε να διαψεύσει ο Κρίστοφερ Ουόλερ.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό. Τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν και θα παραμείνουν υψηλά για λίγο μέχρι να δούμε αυτόν τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

H κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,14% στις 432 μονάδες
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,49% στις 3.887 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,92% στις 7.385 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε κέρδη 0,62% στις 14.313 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 με το +0,22% διαμορφώθηκε στις 6.609 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 0,58% στις 24.596 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,84% στις 8.166 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο γερμανικός DAX με το τρίτο θετικό σερί, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που είχε να βρεθεί από τις 9 Ιουνίου. Μάλιστα, έχει ενισχυθεί συνολικά κατά 20% από το χαμηλό σχεδόν δύο ετών που έφτασε στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο γερμανικός κατασκευαστής όπλων Rheinmetall ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών με τις κορυφαίες επιδόσεις τη Δευτέρα, σημειώνοντας άνοδο 8,2% στις απογευματινές συναλλαγές.

Μάκρο

Ισχυρή κάμψη κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο, καθώς αναπτύχθηκε κατά 0,9% έναντι αύξησης 2% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,5%. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 4,9%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής σημειώθηκε στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (+3,6%) και στα κεφαλαιουχικά αγαθά (+1,5%). Αντίθετα, πτώση της παραγωγής καταγράφηκε στην ενέργεια (-1,1%) και στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (-0,9%).

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Μετά την εταιρία εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας κρατικοποιεί τώρα και την Sefe, πρώην θυγατρική της Gazprom Germania. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας το Βερολίνο αποτρέπει τη χρεοκοπία της εταιρίας και έχει ως στόχο να εξαναγκάσει με αυτόν τον τρόπο τη Ρωσία να αποχωρήσει από την εταιρία και η ομοσπονδία να αναλάβει το 100% των μετοχών. Η Sefe τελεί από τον Απρίλιο υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων και έχει λάβει ως τώρα περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια με κρατική στήριξη.

Η μετοχή της Roche δέχεται σημαντικές πιέσεις στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, αφόρου η φαρμακευτική ανακοίνωσε την αποτυχία μιας αγωγής κατά της νόσο Αλτσχάιμερ στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών.

Η γερμανική εταιρεία στρατιωτικού εξοπλισμού Rheinmetall ανακοίνωσε πως θα εξαγοράσει την ισπανική παραγωγό οπλισμού Expal Systems, σε ένα deal αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Η Expal είναι θυγατρική της Maxam και μπορεί να προσθέσει πωλήσεις 700 εκατ. με 800 εκατ. ευρώ ετησίως στον όμιλο της Rheinmetall. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023, με την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα «χνάρια» των Twitter και Meta η Amazon: Απολύει 10.000 εργαζόμενους

Καθησυχαστικός ο CEO της Crypto.com μετά την χρεοκοπία της FTX: «Εξαιρετικά ισχυρός ο ισολογισμός μας»

Μεγιστάνας των διαφημίσεων προειδοποιεί τον Μασκ για το «ακραίο περιεχόμενο» στο Twitter

gazzetta
gazzetta reader insider insider