Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια - Απώλειες άνω του 6% για τον Hang Seng

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια - Απώλειες άνω του 6% για τον Hang Seng
Με μεικτά πρόσημα το ξεκίνημα της εβδομάδας στις ασιατικές αγορές.

Τελευταία ενημέρωση 11:02

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα για τα ασιατικά χρηματιστήρια τη στιγμή που η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,9% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η άνοδος στη Wall Street τροφοδοτεί ελπίδες ότι η Fed ίσως επιβραδύνει τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων.

Το μέγεθος της ανάπτυξης της Κίνας ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων, που ανέμεναν οικονομική ανάπτυξη 3,5%, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 3,9% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, από συρρίκνωση 2,6% που καταγράφηκε την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, το ΑΕΠ της Κίνας ενισχύθηκε 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πολύ χαμηλότερα από τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης 5,5% της κυβέρνησης.

Οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις προσδοκίες με αύξηση 5,7% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση 4,1%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόνο 0,3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1%. Τον Σεπτέμβριο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας επιβράδυνση από τον Αύγουστο και χάνοντας τις προσδοκίες για 3,3%. Επίσης, οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 14,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι. Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 6,3% τον Σεπτέμβριο από πέρυσι, υψηλότερα από την αύξηση 4,5% που ανέμεναν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Reuters, η ιαπωνική κυβέρνηση παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος την Παρασκευή για να στηρίξει το γιεν για δεύτερη φορά στον τρέχοντα μήνα αφότου το νόμισμα έφτασε σε χαμηλό 32 ετών κοντά στα 152 ανά δολάριο.

Η κίνηση των δεικτών

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατρακύλησε στο 6,26% στις 15.195 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 2,02% στις 2.977 μονάδες.

Ο δείκτης Shenzhen Component κατέγραψε απώλειες 2,06% στις 10.694 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία, ο S&P/ASX ενισχύθηκε 1,54% στις 6.779 μονάδες. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε άνοδο 1,04% στις 2.236 μονάδες. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 26.974 μονάδες, ενώ λόγω αργίας οι αγορές της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας και της Ινδίας ήταν κλειστές σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νότια και Βόρεια Κορέα αντάλλαξαν προειδοποιητικά πυρά

Σε πίεση η αγορά smartphones και ειδών τεχνολογίας

Ένα βήμα πριν τη Ντάουνινγκ Στριτ ο Ρίσι Σούνακ μετά και την αποχώρηση Τζόνσον

gazzetta
gazzetta reader insider insider