Παραμένει το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές - Ισχυρή πτώση για τη μετοχή της Credit Suisse

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές - Ισχυρή πτώση για τη μετοχή της Credit Suisse
Απώλειες για τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου μας, μετά από την πτώση στον κλάδο της μεταποίησης.

Τελευταία ενημέρωση: 14:10

Αρνητικό παραμένει το πρόσημα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να μην έχουν... συνέλθει από τις μεγάλες απώλειες στο κλείσιμο του Σεπτεμβρίου και του γ' τριμήνου.

Ψηλά στην προσοχή βρίσκεται η Βρετανία, μετά από την «αναστροφή» ιστορικών διαστάσεων αποφάσισε η κυβέρνηση της Λιζ Τρας. Σύμφωνα με το BBC, ανακοινώνοντας τα σχέδιά του να εγκαταλείψει τη μείωση της φορολογίας κατά 45%, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα σχέδια του έγιναν «απόσπαση της προσοχής από την κυρίαρχη αποστολή μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα».

Εξάλλου, παραμένουν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που «γεννά» ο πόλεμος στην Ουκρανία προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με την προσοχή να βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται στην Πράγα της Τσεχίας την τρέχουσα εβδομάδα.

Παράλληλα, σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης και της Βρετανίας που ανακοίνωσε η S&P Global, καθιστώντας απαισιόδοξες τις προοπτικές του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600

χάνει 0,64% στις 385,38 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,71% στις 3.2963 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,63% στις 6.849 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 1,05% στις 12.039 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,94% στις 5.708 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,01% στις 20.637 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,13% στις 7.376 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες άνω του 7% σημειώνει η μετοχή της Credit Suisse αφότου ο επικεφαλής της τράπεζας ζήτησε περιθώριο λιγότερο των 100 ημερών ζήτησε από τους επενδυτές και το προσωπικό για να παρουσιάσει νέα στρατηγική.

Ο Ούλριχ Κέρνερ, που ανέλαβε το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου στα μέσα του καλοκαιριού, σε εσωτερική μέμο προς τους εργαζόμενους ανέφερε πως η Credit Suisse διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα και πως σχεδιάζει να τους ενημερώνει τακτικά έως ότου η εταιρεία παρουσιάσει το νέο στρατηγικό της σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.

Μάκρο

Επιδείνωση μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της S&P Global, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.

Ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες έναντι 48,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση της S&P Global και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, πέφτοντας περαιτέρω από τις 49,6 μονάδες του Αύγουστου.

Σε περιβάλλον συρρίκνωσης παρέμεινε ο κλάδος της μεταποίησης στη Βρετανία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η S&P Global, με σημαντική μείωση στη ζήτηση από το εξωτερικό.

Ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες έναντι των 48,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση της S&P Global και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, σε μια «λειψή» μέρα καθώς οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα έμειναν κλειστές λόγω εθνικής αργίας. Για παρόμοιους λόγους, κλειστό παρέμεινε το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας.

Αρνητικός πρωταγωνιστής η αγορά του Χονγκ Κονγκ, που έφτασε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών

Ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 1,03% στις 26.204 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,27% στις 6.456 μονάδες και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 0,83% στις 17.079 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Σε νέο υψηλό 24ετίας ο πληθωρισμός - «Αγγίζει» το 84%

Ελβετία: Απρόσμενη μείωση του πληθωρισμού - Για 8ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον στόχο του 2%

gazzetta
gazzetta reader insider insider