Ευρωαγορές: Θετική Παρασκευή, σε ένα «μαύρο» κλείσιμο τριμήνου - Στο -7,8% ο Stoxx 600 για τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Θετική Παρασκευή, σε ένα «μαύρο» κλείσιμο τριμήνου - Στο -7,8% ο Stoxx 600 για τον Σεπτέμβριο
Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη και την επιτοκιακή πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Με άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά έχοντας σημειώσει απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, Σεπτεμβρίου και γ' τριμήνου καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη και την επιτοκιακή πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Όπως ανακοινώθηκε από την Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε σε διψήφιο επίπεδο (10%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία), εν μέσω της αύξησης των ενεργειακών τιμών που «τρέφονται» από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η νέα άνοδος του πληθωρισμού φέρνει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής εντός του Οκτωβρίου, την ώρα που η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στα του πολέμου της Ουκρανίας, αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση στην ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, μετά από την προσάρτηση 4 ουκρανικών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία στην οποία προχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε μια συμφωνά τριών σημείων την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αυτά είναι η εφαρμογή πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς, η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, αερίου και διυλιστήρια).

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο για την Παρασκευή 1,30%, φτάνοντας στις 387,85 μονάδες. Ωστόσο, για το σύνολο του Σεπτεμβρίου έκλεισε με απώλειες 7,8% και για το γ' τρίμηνο του 2022 έπεσε 6%.

O Euro Stoxx 50 κέρδισε 1,21% στις 3.318 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,15% στις 6.891 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 1,16% στις 12.114 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ανέβηκε 1,51% στις 5.762 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 1,41% στις 20.640 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,91% στις 7.366 μονάδες.

Μάκρο

Οριακή ανάπτυξη σημείωσε η βρετανική οικονομία στο β' τρίμηνο του 2022, ωστόσο οι προβλέψεις των αναλυτών παραμένουν δυσοίωνες για τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η εκτόξευση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων φέρνουν πρόσθετα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, την στιγμή που η αγορά ανέμενε μικρή συρρίκνωση κατά 0,1%.

Υπενθυμίζεται πως στο α' τρίμηνο του έτους, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7%.

Ταυτόχρονα, απροσδόκητη μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να διαμορφώνονται στο 6,2%, χαμηλότερα από το 6,6% του Αυγούστου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα παρέμενε αμετάβλητος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee, οι τιμές σε ενέργεια και υπηρεσίες επιβραδύνθηκε, ενώ οι τιμές των τροφίμων επιταχύνθηκαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με απώλειες 7,41% αποχαιρέτησε τον Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider