Κάτω από τις 790 μονάδες το Χρηματιστήριο - Μεγάλες απώλειες στις μετοχές των τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάτω από τις 790 μονάδες το Χρηματιστήριο - Μεγάλες απώλειες στις μετοχές των τραπεζών
Κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό το κλείσιμο της ελληνικής αγοράς για την Πέμπτη, λόγω του αρνητικού κλίματος από το εξωτερικό.

Κάτω από τις 790 μονάδες έκλεισε για την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες των επενδυτών για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία.

Η ελληνική αγορά επηρεάστηκε από το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη και στην Wall Street, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη. Η αύξηση αποδίδεται στην ενίσχυση του κόστους δανεισμού που «συνοδεύει» τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Μαζί με την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, η πορεία των spreads των ομολόγων εξακοντίζει το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων, καταλήγοντας να διαμορφώνει το κόστος για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε ευρώ στο 9% και σε δολάριο στο 10%. Τα επιτόκια αυτά αφορούν σε δανεισμό πενταετούς διάρκειας που είναι και ο συνήθης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου, η Unicredit ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 5,7% για το 2022, ενώ για το 2023 η ιταλική τράπεζα εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε 0,37% στις 788,46 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 49 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ έγραψε υψηλό στις 79,24 μονάδες και χαμηλό στις 788,30 μονάδες.

O Large Cap υποχώρησε 0,29% στις 1.894 μονάδες, ο Mid Cap έπεσε 1,23% στις 1.249 μονάδες και ο δείκτης των τραπεζών απώλεσε 1,17% στις 512,49 μονάδες.

Στην κίνηση των μετοχών, πτώση 3,04% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς και απώλειες 2,08% η ΔΕΗ.

Αντίθετα, κέρδη 3,4% κατέγραψε η μετοχή της Μυτιληναίος και άνοδο 1,4% η μετοχή του ΟΤΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider