ΧΑ: Εντάθηκαν οι πιέσεις στις δημοπρασίες - «Καπνός» και οι 820 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Εντάθηκαν οι πιέσεις στις δημοπρασίες - «Καπνός» και οι 820 μονάδες
Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε το Χρηματιστήριο την Πέμπτη. Αδυναμία υπέρβασης των 50 εκατ. ευρώ σε τζίρο...!

Χάθηκαν και οι 820 μονάδες στο Χρηματιστήριο, καθώς οι διεθνείς πιέσεις εντάθηκαν περνώντας και στην εγχώρια αγορά που έδειξε ωστόσο να βγάζει υψηλότερες ζώνες άμυνας σε σύγκριση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

O νούμερο ένας παράγοντας που οδηγεί σε περαιτέρω υποχώρηση των μετοχών δεν είναι άλλος από τις κινήσεις που ενεργοποιούνται από τις κεντρικές τράπεζες.

Η Fed ξαναχτύπησε με μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού ανεξαρτήτου του αντίκτυπου στην ανάπτυξη...

Έτσι, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Fed ανέβασε το επιτόκιο της στο 3% -3,25% που συνιστά και υψηλό από τις αρχές του 2008. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε την ανάγκη για επαναφορά του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία στον στόχο του 2% και για αυτό είπε πως «θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων».

Ωστόσο, τo πλαίσιο στην Ευρωζώνη είναι αρκετά πιο δυσοίωνο με τη Deutsche Bank να αναμένει μια ύφεση από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, ύφεση, αφότου η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Η υποβάθμιση από τον γερμανικό οίκο είναι μεγάλη, καθώς αναμένει πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,2% την επόμενη χρονιά, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,3%.

Αντίστοιχα, η Goldman Sachs επισημαίνει πως οι προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν ασυνήθιστα αβέβαιες. Ενώ, στη βασική της γραμή εκτιμήσεων, αναμένει ότι το ΑΕΠ σε ολόκληρη την περιοχή θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1% έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η συνέχιση της υποκατάστασης πετρελαίου - αερίου ή/και ο υψηλότερος ενεργειακός εφοδιασμός, όπως για παράδειγμα μέσω των αυξημένων εισαγωγών LNG, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ανθεκτική βιομηχανική δραστηριότητα από αυτό που αναμένεται, περιορίζοντας έτσι τη μείωση του ΑΕΠ στο 0,2%. Από την άλλη πλευρά, ο υψηλότερος πληθωρισμός, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που επιβαρύνει τις επενδύσεις ή/και τα νοικοκυριά που «αποσυμπιέζουν» σε μικρότερο βαθμό τις αποταμιεύσεις τους από ό,τι υποθέτουν οι αναλυτές, μπορεί να οδηγήσουν σε μια πιο έντονη ύφεση, με μια μείωση της τάξεως του σχεδόν 3% κατά το επόμενο έτος.

Σειρά μετά τη Fed αναμένεται να πάρει και η ΕΚΤ με την Isabel Schnabel να στέλνει ήδη σήμα...! Όπως τόνισε «μια επικείμενη ύφεση θα είχε περιοριστική επίδραση στον πληθωρισμό, κάτι που ωστόσο λαμβάνουμε υπόψη κατά την εξισορρόπηση της νομισματικής μας πολιτικής. Ωστόσο, το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια».

Στα της εγχώριας αγοράς, προβληματίζει εντόνως το επίπεδο τζίρου και η ρηχότητας της εγχώριας αγοράς που αδυνατεί να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ σε τζίρο. Να θυμίσουμε πως την Τρίτη ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 26,47 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας ξεκάθαρα την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη ξεπέρασε στις δημοπρασίες και ελαφρώς τα 40 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 877 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 823 και τις 807 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 845 και τις 856 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη υποχώρησε κατά 1,05% στις 817,61 μονάδες με τον τζίρο στα 47,8 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 1,22% στις 1.968,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός έβγαλε κάποιες άμυνες υποχωρώντας κατά 0,62% στις 545,71 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες 0,48% στα 1,1495 ευρώ, η Eurobank σημείωσε απώλειες 0,88% στα 0,9050 ευρώ, η ΕΤΕ έκλεισε στο -0,91% και στα 3,1510 ευρώ και η Alpha Bank έκλεισε με οριακές απώλειες 0,09% στα 0,8802 ευρώ.

Βαρύτερες απώλειες ωστόσο κατέγραψε η Μυτιληναίος που υποχώρησε κατά 1,95% στα 14,08 ευρώ, αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή στο -1,68% και στα 16,35 ευρώ.

Ρευστοποιήσεις επίσης στο ΟΤΕ στο -1,68% και στα 15,22 ευρώ αλλά και σε Jumbo (-3,71%), ΟΠΑΠ (-1,68%).

Πτώση αλλά με μεγαλύτερες άμυνες για ΔΕΗ και ΕΕΕ, ενώ στο κόκκονο έκλεισαν επίσης τα ΕΛΠΕ, η ΜΟΗ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider