Επενδυτική απαξίωση στο Χρηματιστήριο - Κάτω από τα 30 εκατ. ο τζίρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτική απαξίωση στο Χρηματιστήριο - Κάτω από τα 30 εκατ. ο τζίρος
Χωρίς κανένα ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον κινήθηκε η ρηχή εγχώρια αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Χωρίς κανένα ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον κινήθηκε η ρηχή εγχώρια αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση, υποδηλώνοντας για πολλοστή φορά πως θα χρειαστούν αρκετά έργα και δράσεις από τη νέα διοίκηση του ΧΑ για να υπάρξει «ανάσταση».

Φυσικά, στο επίκεντρο των όποιων επενδυτών συνεχίζουν να παρακολουθούν το Χρηματιστήριο, βρέθηκαν τόσο οι θέσεις και η οπτική της Moody's και της DBRS για την Ελλάδα, όσο και οι νέες αυξήσεις στα επιτόκια που έρχονται από τη Fed και την BoE.

Όπως σημείωσε η Moody's, οι ελληνικές αρχές έχουν καταγράψει μια σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, απελευθερώνοντας κεφάλαια για δάνεια και για τη στήριξη της οικονομίας. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει γρήγορα από το οικονομικό σοκ της πανδημίας, ενώ οι προοπτικές για αύξηση των επενδύσεων είναι θετικές, δεδομένων των ευρωπαϊκών κεφαλαίων αλλά και των άμεσων ξένων επενδύσεων που αναμένεται να εισρεύσουν, στηρίζοντας την οικονομία.

Ωστόσο, ελλοχευει ένα υψηλό ρίσκο μιας βαθιάς ύφεσης στην ευρωζώνη, ενός επίμονου πληθωρισμού, πιο παρατεταμένων διακοπών στις ενεργειακές προμήθειες, σφιχτότερη παγκόσμια ρευστότητα και ενδεχόμενη απόσυρση της στήριξης που παρέχει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Μια επιβράδυνση στο momentum των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό περιβάλλον και η αγοράς εργασίας μετά τις επικείμενες εκλογές, θα επιβαρύνουν την οικονομία και θα επηρεάσουν την εκτίμηση της Moody's για την ισχύ των θεσμών στην Ελλάδα. Από την άλλη για τη DBRS τα βασικά ρίσκα συνδέονται με τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πιθανή διακοπή των ροών ρωσικού αερίου.

Κατά συνέπεια γίνεται ολοένα και πιο ορατό πως οι οίκοι αξιολόγησης θα διατηρήσουν μια στάση αναμονής, κατά βάση, ως προς τα rating actions με φόντο τις επικείμενες εκλογές.

Κάπως έτσι και με τη διεθνής τάση να είναι πτωτική, το Χρηματιστήριο κατέγραψε νέες απώλειες τη στιγμή που στην Ευρώπη δε διαμορφώνεται ενιαία γραμμή ενώ απώλειες καταγράφει η Wall Street (κλειστή παραμένει σήμερα η αγορά του Λονδίνου λόγω της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ). Ως επί το πλείστον, οι αγορές αναμένουν μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο και των 100 μονάδων βάσης. Για την BoE, αναμένεται μια αύξηση στα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, μέσα σε διχαστικές γραμμές όπως επισημαίνει η Deutsche Bank.

Η γραμμή της Eurobank Equities, ήταν πως οι συναλλαγές θα παραμείνουν αρκετά περιορισμένες με τους επενδυτές να είναι άκρως επιφυλακτικοί, καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες σχετικά με τις ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές.

Για το Χρηματιστήριο, και κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, να θυμίσουμε πως η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 114 εκατ. ευρώ και στις δημοπρασίες έγιναν περίπου τα 2/3 του τζίρου λόγω rebalancing. Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 878 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 823 και τις 807 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 848 και τις 856 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, λίγα πράγματα αξίζουν αναφοράς με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση 0,35% στις 833,28 μονάδες, (είχε περάσει και χαμηλότερα από τις 830 μονάδες) και τον τζίρο να δείχνει ξεκάθαρα την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς δε ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 26,47 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,23% στις 2.008,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να επιστρέψεις από τις έντονες αρχικές πιέσεις κλείνοντας με άνοδο 0,30% στις 559,64 μονάδες έχοντας φτάσει μέχρι και στις 547,17 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Eurobank σημείωσε πτώση κατά 0,22% στα 0,92 ευρώ, η Πειραιώς έκλεισε σε θετικό έδαφος στο 0,08% και στα 1,18 ευρώ, όπως και η ΕΤΕ που ενισχύθηκε κατά 1,05% στα 3,27 ευρώ, με την Alpha Bank στο +031% και στα 0,9018 ευρώ, απορροφώντας σημαντικό μέρος των πιέσεων.

Με πτώση έκλεισαν κάποιοι επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι όπως του ΟΤΕ (-0,83%) του ΟΠΑΠ (-0,69%) και της ΕΕΕ (-1,36%) που έχασε και τα 22 ευρώ, φτάνοντας πλέον στα 21,86 ευρώ. Από την άλλη θετικό γύρισμα και αγοραστές βγήκαν στη ΔΕΗ που έκλεισε με άνοδο 1,57%, ενώ στο +0,91% έκλεισε και η Mytilineos φτάνοντας στα 14,47 ευρώ.

Οι πωλητές συνεχίζουν αρκετά επιθετικά σε ΜΟΗ και ΕΛΠΕ που σήμερα υποχώρησαν κατά 1,36% και κατά 1,39% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider