JP Morgan: Ποιες είναι τώρα οι αποτιμήσεις για τον MSCI Greece

Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Ποιες είναι τώρα οι αποτιμήσεις για τον MSCI Greece
Μεταξύ των πιο ελκυστικών αγορών συγκαταλέγεται η εγχώρια στη βάση των δεικτών της MSCI και των ευρωπαϊκών αποτιμήσεων, όπως εκτιμά η JP Morgan.

Μεταξύ των πιο ελκυστικών αγορών συγκαταλέγεται η εγχώρια, στη βάση των δεικτών της MSCI και των ευρωπαϊκών αποτιμήσεων, όπως εκτιμά η JP Morgan.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο (συγκλίνουσες εκτιμήσεις της IBES), ο δείκτης τιμής προς κέρδη (forward P/E) για τον δείκτη MSCI Greece, ο οποίος διαμορφώνεται από τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Mytilineos, εκτιμάται στο 9,5x για εφέτος και διαμορφώνεται σε επίπεδα κατά 28% χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

Όπως υπολογίζει, ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στο 11,1x, κάτι που καθιστά την εγχώρια αγορά αρκετά πιο «ελκυστική» σε σύγκριση με την Ευρωζώνη αλλά και τις ΗΠΑ, που παρά την όποια υποχώρηση είναι διαπραγματεύσιμες με δείκτη 17,3x και σε επίπεδα κατά 6% υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της. Σε ελκυστικότερα επίπεδα κινείται ο αντίστοιχος δείκτης της Αυστρίας (5,3x) αλλά και της Ιταλίας (7,5x), ενώ έπεται της Γερμανίας στο 9,7x.

Η μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece για το διάστημα των επόμενων δώδεκα μηνών είναι αρκετά χαμηλότερη στο 2,2% έναντι 3,4% για τις ευρωπαϊκές αγορές και 3,3% για τις αγορές της Ευρωζώνης. Η JP Morgan, βάσει και των εκτιμήσεων της IBES, αναμένει ότι στην Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης των κερδών (EPS) για εφέτος θα κινηθεί στο +28%, προτού υποχωρήσει στο +15% το 2023 και στο +12% το 2024. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, τον τοποθετεί στο 0,9x με discount 49% έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του MSCI Greece.

Ως προς την εγχώρια οικονομία, ο αμερικανικός οίκος αναμένει πως θα αναπτυχθεί κατά 4,4% το 2022, με τον ρυθμό να υποχωρεί στο 1,8% για το 2023.

Ευρύτερα, και διατηρώντας την «overweight» θέση της για την Ευρωζώνη, η JP Morgan αναγνωρίζει πως είναι απίθανο να λειτουργήσει αυτό το 《trade》 όσο κυριαρχούν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας και παρότι η αγορές της περιοχής δείχνουν ελκυστικές. Παράλληλα, υπάρχουν ενθαρρυντικά δείγματα στο περιβάλλον της Ευρωζώνης, σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης άλλων περιοχών και παρά τους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς. Σημεία αναφοράς αποτελούν η εφαρμογή και υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η πορεία της αγοράς εργασίας που παραμένει ισχυρή, με νέα χαμηλά ποσοστά ανεργίας. Οι αναλυτές εκτιμούν επιπλέον πως η ΕΚΤ θα καταφέρει να διατηρήσει υπό έλεγχο τα spreads στις περιφερειακές αγορές της περιοχής.

Επιπλέον, «overweight» σύσταση διατηρεί και για την αγορά του Λονδίνου που διαπραγματεύεται με discount ρεκόρ σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ακόμη και όταν αφαιρεθούν οι κλάδοι «αξίας». Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει την υψηλότερη μερισματική απόδοση παγκοσμίως, η οποία, κατά την JP Morgan, καλύπτεται αρκετά καλά αυτή τη φορά. Το Νοέμβριο, οι αναλυτές του οίκου αντέστρεψαν τη μακροχρόνια διαπραγμάτευση μεταξύ της «overweight» θέσης για τον FTSE 250 έναντι του FTSE 100 και πλέον είναι «overweight» για τον FTSE 100 έναντι του FTSE 250.

Από την αντίπερα όχθη, «ουδέτερη» σύσταση θέτει για τις ΗΠΑ, καθώς διαπραγματεύονται με σχετικά υψηλά P/E και EPS και θα μπορούσαν να παραμείνουν στάσιμες σε σύγκριση με άλλες περιοχές μεσοπρόθεσμα, εάν η τεχνολογική υπεραπόδοση συνεχίσει να υποχωρεί, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει ένα ασφαλές «καταφύγιο» στις ακραίες συνθήκες της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, όπως τονίζουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider