Ευρωαγορές: Τα «ηλεκτροσόκ» της Μόσχας «κοκκίνισαν» τους δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Τα «ηλεκτροσόκ» της Μόσχας «κοκκίνισαν» τους δείκτες
Εντείνεται η ενεργειακή ανασφάλεια στην Ευρώπη μετά τις αποφάσεις της Μόσχας για μπλόκο στην τροφοδοσία αερίου.

Αρνητικό ξεκίνημα της νέας εβδομάδας καταγράφηκε στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα, εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για την ενεργειακή ανασφάλεια που κυριαρχεί στην ήπειρο, την ώρα που το ευρώ έπεσε κάτω από τον πήχη του $0,99, έπειτα και από την απόφαση της Μόσχας να σταματήσει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,63% στις 413,33 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 έχασε 1,54%, στις 3.489 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 2,20% στις 12,763 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε οριακά 0,07% στις 7,286 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στο -1,20% και τις 6,093 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,99% στις 21,485 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολίσθησε στις 7,861 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 0,89%.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα κλειστό παραμένει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς στις ΗΠΑ εορτάζεται η εθνική αργία της Labor Day.

Πρόκειται για το αντίστοιχο της Πρωτομαγιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές σε μετοχές καθώς οι αγορές μετοχών των θα κλείσουν.

Μάκρο

Εξάλλου, χαμηλό 18 μηνών κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σήμερα, εξαιτίας και της περιορισμένης πλέον καταναλωτικής ζήτησης.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, μειώθηκε στις 48,9 μονάδες τον Αύγουστο, επίπεδο που συνιστά χαμηλό 18 μηνών, ενώ τον Ιούλιο είχε υποχωρήσει στις 49,9 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης νέων επιχειρήσεων μειώθηκε στις 46,9 μονάδες από τις 47,6 του προηγούμενου μήνα, στο χαμηλότερο δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ και ο δείκτης του κλάδου υπηρεσιών υποχώρησε στις 49,8 από 51,2 μονάδες.

Κλείνει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη η Gazprom

Την Παρασκευή η Gazprom ανακοίνωσε ότι ο βασικός αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον, παρά την προηγούμενη ανακοίνωσή της ότι οι εργασίες συντήρησης θα διαρκούσαν τρεις ημέρες και θα ολοκληρώνονταν το Σάββατο το πρωί.

Ο ρωσικός κολοσσός επεσήμανε ότι δεν μπορεί να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, καθώς μια διαρροή λαδιού που εντοπίστηκε δεν επιτρέπει σε μία από τις τουρμπίνες του αγωγού να λειτουργεί με ασφάλεια.

Ράλι 30% στο φυσικό αέριο

Ανοδικό ράλι 30% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου, έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου από τον μεγαλύτερο αγωγό της προς την Ευρώπη επ' αόριστον, βυθίζοντας την περιοχή βαθύτερα στην ενεργειακή κρίση.

Σήμερα, τα συμβόλαια φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας (παράδοσης Οκτωβρίου) ενισχύονται 29% στα 277,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Ανεπαρκής η γερμανική βοήθεια» δηλώνει η ING

Τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ που διέθεσε η Γερμανία για να βοηθήσει τους πολίτες της να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας πιθανότατα δεν θα αποτρέψουν μια οικονομική ύφεση, σύμφωνα με την ING Groep NV.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε την Κυριακή μέτρα που περιλαμβάνουν υψηλότερες επιδοτήσεις για νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, παροχές σε φοιτητές και συνταξιούχους και ανώτατο όριο στις τιμές του ρεύματος.

«Το πρόγραμμα ενδέχεται να μην καταστεί λειτουργικό φέτος και πιθανότατα δεν θα αποτρέψει την βύθιση της ευρύτερης οικονομίας σε ύφεση», ανέφερε η τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράλι 30% στο φυσικό αέριο - Η Ρωσία κατηγορεί την Ευρώπη για την αναστολή του Nord Stream

Ο Πούτιν κόβει το φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream στην Ευρώπη έως ότου αρθούν οι κυρώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider